Alkolü yasaklayan iller

Son günlerde alkol kullanıma yasaklayan il sayısında artışlar oldu.Kötülüklerin anası diye de tabir edilen alkol kullanım oranları,ne yazik ki reklam ve sponsorluklarla çoçuklarımızda ve gençlerimizde artmaktadır.Bu konu hakkında Haber7 tarfından hazırlanan haberde ilginç saptamalar var.İşte o haber:

Son günlerin en çok konuşulan konularından biri olan içki kullanımıyla ilgili olarak çarpıcı veriler ortaya çıktı. Alkol en az ve en çok hangi şehirlerimizde kullanılıyor? Peki alkolün yasak olduğu şehirlerimiz hangileri?
Psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen, Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bir konferans düzenledi. Şehitkamil Belediyesi tarafından Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Küçük Şeyler’ adlı ve ‘Az data bol fikir’ konulu konferansa ilgi çok fazla olunca katılımcıların çoğu sahneye bile oturmak zorunda kaldı. Konferansta Prof. Dr. Üstün Dökmen, toplumda doğru bilinen bazı yanlışları dile getirdi. Dökmen’e göre en çok alkol tüketiminin olduğu şehir Konya değil. Bunun sebebini de Prof. Dr. Dökmen şöyle açıklıyor:

EN ÇOK İÇKİ KONYA’DA TÜKETİLMİYOR

“İnsanlar Mevlana’yı neden sever? Gel, ne olursan ol yine gel’ dediği için değil mi? Ama Mevlana’nın Mesnevisi’nde böyle bir şey yok. Herkes Türkiye’de en fazla içkinin Konya’da tüketildiğini bilir. Oysa, işin doğrusu, Ankara’da üretilen içkinin Konya’da depolanıp bölgelere sevk edildiğini bilmeyenlerin, kamyon kamyon içkiyi görüp, bunların hepsinin Konya’da tüketildiğini sanarak bunu dillendirmesinden kaynaklanan doğru bilinen bir yanlış bu. ”
Prof.Dr. Üstün Dökmen’in bu hatırlatıcı bilgilerinden sonra biz de Türkiye’de en çok ve en az içki tüketilen şehirlerini araştırdık. Buna göre;
ALKOLÜN EN ÇOK TÜKETİLDİĞİ İLLER
Edirne, Muğla, Tekirdağ, Tunceli, Antalya, Aydın ve İzmir…
ALKOLÜN EN AZ TÜKETİLDİĞİ İLLER
Bayburt, Bitlis, Ağrı, Batman, Bitlis, Şırnak, Van, Hakkari, Şanlıurfa ve Muş…
ALKOLÜN YASAKLANDIĞI 9 İL
Isparta, Afyonkarahisar, Kayseri, Şanlıurfa, Konya, Erzurum, Rize, Trabzon, Balıkesir ve Bilecik… (Park, bahçe, piknik yerleri, gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi yerler, kültürel mekanlar, inşaatlar, banka ATM’leri, köprü altları ve mezarlıklar gibi yerlerde içki tüketimi yasak)
AVRUPA ÜLKELERİNDE ALKOL TÜKETİMİYLE İLGİLİ NE GİBİ TEDBİRLER VAR?
Yeşilay’ın “Alkol kontrolünde dünya uygulamaları” adlı raporuna göre, AB üyesi ülkeler arasında İskandinav ülkeleri alkol kontrolde ön sıralarda yer almakta, özellikle Finlandiya alkol kontroldeki daha sıkı tedbirleriyle dikkatleri çekmektedir. Mesela Finlandiya’da bira, şarap ve sert içkilerde açık satışlarda 18 yaş sınırı söz konusudur. Yine Finlandiya’da perakende satışta devlet tekeli, devlet tekeli tarafından yapılan sıkı yaş kontrolleri, gençleri hedefleyen ürünlerde bazı düzenleyici yasakları görmek mümkündür. Sert içki reklamları üzerinde tam bir düzenleyici yasak mevcuttur. Bira ve şarap reklamlarında ise kısmi yasak söz konusudur.
Peki Avrupa’nın diğer ülkelerinde bununla ilgili olarak ne gibi kısıtlamalar olmuştur? İşte birkaç örnek:
İRLANDA
Sıkı alkol kontrol tedbirleriyle bilinen bir başka AB üyesi ülke olan İrlanda’da sert alkollü içkilerde TV ve radyolarda reklam yasağı mevcuttur. Alkol reklamları spor programlarından önce gösterilemez. Aynı reklam bir kanalda bir gecede ikiden fazla yer alamaz.
AVUSTURYA
Avusturya’da da benzer uygulama vardır. Sert alkollü içkilerde TV’lerde ve radyolarda reklam yasağı söz konusudur. Alkol kullanımını teşvik edecek tüm reklam türü yasaklanmıştır.
HOLLANDA
Hollanda’da yürürlükte olan STIVA yasasının 31 inci maddesi TV’de, sinemalarda, tiyatrolarda ve kapalı televizyon yayınlarındaki tüm reklamlarda bir sorumlu iki içki içme mesajı kullanımını gerektirmektedir.
SLOVENYA
Slovenya’da tüm alkollü içki reklamlarına ilişkin yasak mevcuttur.
YENİ DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman Türkiye’deki alkol tüketimiyle ilgili olarak çağdaş alkol düzenlemelerini ihtiyaç olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karaman konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Ülkemizdeki alkol mevzuatı uluslararası hukuka ve çağdaş normlara uygun bir yapıda değildir. Alkol politikalarıyla ilgili Avrupa bölgesi başta olmak üzere dünyadaki çağdaş uygulamaların ülkemizdeki alkol politikaları uygulamalarında dikkate alınması gerekiyor”
KÖTÜLÜKLERİN BAŞI: ALKOL
Ülkemizde yaşanan trafik kazalarının, cinnet ve cinayetlerin, kadına yönelik şiddetin en önemli nedenlerinden birinin alkol olduğunu belirten Prof. Dr. Karaman, ortaöğretimde artan alkol kullanım oranlarının ve alkol endüstrisinin gençlik faaliyetlerinde reklam ve sponsorluk yoluyla öne çıkmasının çocuklarda ve gençlerde alkol kullanım oranlarını arttırdığına dikkat çekti.

Kaynak:Haber7

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir