Sınava Psikolojiniz Hazır mı?

Elinizden geleni yaptınız ve sınava hazırlandınız fakat çevreniz size sürekli nasihat veriyor. “Şunu şöyle yap, bunu böyle yap…” İçinizdeki ses ise “Ya yapamazsan, ya heyecanlanırsan, ya aklına gelmezse, ya … , ya… ” diye konuşuyor.

Bu saatten sonra yapacak bir şeyiniz kalmadı. Artık psikolojinizi hazırlama zamanınız geldi. Son günlerde stresinizi azaltıp heyecanınızı kontrol altına almanız gerekiyor.

İçinizdeki isyancı ile ilgili bir yazı yazmıştık zaten. Şimdi bu isyancıya son verme zamanı. Kesinlikle içinizde düşünürken olumsuz konuşmalar yapmamanız gerekiyor. Olumlu cümlerler sizi olumlu sonuçlara götürecektir.

Şuna kesinlikle inanmanız gerekmektedir ki size sınavda yardımcı olabilecek tek kişi yine sizsiniz. Kendinizi başaracağınıza inandırın. Hatta limitiniz elinizden gelenin en iyisini yapmak olsun. Yani bir nevi limitsizlik olsun.

Çok çalışmak hiçbir zaman başarıyı garantilemez, bunun yanında psikolojinizi ve bedeninizi de ayarlamanız gerekmektedir. Psikolojinizi hazırladıktan sonra sınava kadar bedeninizi de ayarlamalısınız. Yatış kalkış saatlerinizi, yiyeceklerinizi ve alışkanlıklarını iyi kontrol etmeniz gerekmekte. Sınav zamanı bedeninizi şaşırtıp strese sokmayın. Vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Her zaman yattığınız saatte yatmaya ve zamanında kalkmaya özen gösterin.

Sınav esnasında eğer içinize başarısızlık korkusu düşerse hemen nefesinize odaklanın ve geleceği düşünün. İstediğiniz hedefinize ulaştığınızı düşünün ve tekrar soruları çözmeye başlayın.

Hatta sınav esnasında rahatlamak için aşağıdaki adımları gerçekleştirin.

1- Sağ yumruğunuzu sıkın, bir süre tutun ve gevşetin. El kaslarınız eliniz sıkılıyken ve daha sonra gevşeyince, nasıl hissettiğinize dikkat edin.
2- Şimdi yine sağ yumruğunuzu yavaş yavaş sıkın ve bir süre sonra yavaş yavaş gevşetin. Yumruk sıkılırken ve gevşerken nasıl bir değişiklik olduğunu gözleyin.
3- Sol yumruğunuzu sıkın ve bir süre tutun ve gevşetin.
4- Sol yumruğunuzu yavaş yavaş sıkın ve bir süre öyle tuttuktan sonra yavaş yavaş gevşetin.
5- Her iki kolunuzu da bileklerden bükerek pazılarınızı gerin, kademeli olarak bu gerginliği iyice artırın ve sonra gevşek bırakın.
6- Kolunuzu aşağı indirin, ellerinizin arkasını bacaklarınızın üzerine koyun ve kollarınızı geriye doğru gittikçe artan bir kuvvetle itin. Daha sonra tümden gevşetin
7- Şimdi sınavınızı düşünün. Sınavı beyninizde görün, seslerinizi duyun ve sizi engelleyen duyguları içinizde hissedin.
8- Kollarınızı bedeninizin yan taraflarına bırakın, gerginliğin kolunuzdan akıp dışarıya doğru çıktığını görün ve rahat olmanın tadını çıkarın.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir