Midemizdeki Asit Neden Midemizi Sindirmiyor?

Bildiğiniz üzere yediklerimiz ve içtiklerimiz yemek borusu yardımıyla midemize gidiyor ve orada parçalanıp sindirilerek bağırsaklara gidiyor.

Yemek borusunda yiyecekler geçerken yan duvarlara sürtünerek indiği için mideye hızlı bir şekilde düşmezler. Fakat içeceklerin sürtünmesi az olduğu için mideye hızlı bir şekilde girerler. Bunun içindir ki ayakta bir şey içmek sağlığımıza zararlıdır.

Yemek borusundan geçen yiyecek ve içecekler mideye ulaştıktan sonra burada midenin duvarında bulunan mukoza tabakasından üretilen mide asitine maruz kalır. Midenin hareketi ile mide mukoza tabakası yiyeceklere yapışır ve asitin etkili bir şekilde işlemesine neden olur.

Bu mukoza tabakası kabaca sümüksü yapı dediğimiz bir yapıdır. Bu yapı bazı zamanlar mide duvarından ayrılarak atılır, böylece mukoza tabakası da kendini yenilemiş olur.

Midedeki bu mukoza tabakası midenin kendini sindirmesini engeller. Mukoza tabakasındaki kıvrımlarda bulunan mide asiti bezleri mide asiti üreterek yiyeceklerin sindirilmesinde yardımcı olur.

Bu arada ekleyelim mide normalde 50 ml lik hacme sahiptir ve yemek yeme sırasında 1150 ml ye kadar hacim kazanabilir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir