İlk İnşa Edilen Bina Ne İçin Kullanıldı?

 

Yıl; Milattan Önce 10 bin… Yeryüzünde birkaç sazdan ev dışında ‘insan eliyle’ yapılmış hiçbir şey yok. Sadece bu tapınak dışında. ‘Zaman Yolcusu’ dünyanın en önemli arkeolojik kazısına; Göbeklitepe’ye gidiyor ve onun akıl karıştıran gizemini araştırıyor.

Zaman, dipsiz bir kuyu gibi içine çekip bizi, ilk defa başladığımız yere götürse… En başa…

Ne şehirler, ne tarım, ne de evcilleştirilmiş hayvanlar… Hiçbirinin olmadığı bir dünyada, avcı toplayıcı olarak ayakta kalabilme mücadelesi veren insanları görsek…

Ve onlara sorabilsek, yeni ulaştığımız bir gizemin sırrını? Sorabilsek; dünyada insan eliyle yapılmış hiçbir şey yokken, neden bir ibadethane inşa ettiğini?

 

“Zaman Yolcusu” bu hafta dünyanın bilinen ilk tapınak alanı, Göbeklitepe’ye gidiyor. Şanlıurfa’ya yaklaşık 20 kilometre mesafedeki bu arkeolojik alanı, 1997 yılından itibaren Klaus Schmidt başkanlığında Türk ve Alman arkeologlardan oluşan bir bilim heyeti kazıyor.

Bilimsel kazılarda ortaya çıkarılan eser ve objeler uygarlık tarihi adına şimdiye kadar bildiğimiz tüm bilgileri tekrar gözden geçirmemize neden oluyor.

Göbeklitepe İnsanoğlunun tarım ve hayvancılık bilgisinden yoksun, çanak-çömlek yapmayı bilmediği ve sadece avcı-toplayıcı olarak yaşamını sürdürdüğü bir dönemde, günümüzden tam 12.000 yıl önce inşa edilmiş.

Yeryüzündeki bu ilk tapınak, bir başka ifadeyle, İngiltere’deki Stonehenge anıtlarından veya Mısır Piramitleri’nden çok daha öncesine ait.

Göbeklitepe şaşırtıcı ve gizem dolu buluntularla İlk Çağ Tarihi hakkında bugüne dek ortaya konulmuş sayısız teori ve bilimsel yaklaşımı yeniden ele almamıza yol açıyor.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir