Hızlı Okuma

Eğer etkili bir şekilde hızlı okumak istiyorsanız tek yapmanız gereken biraz çalışmak. Yapılan araştırmalarda hızlı okuyan kişilerin %80 hafıza tutma başarısı varken normal hızda okuyan bir kişi okuduğunun sadece %60’ını hafızasında tutabilir. Örnekle açıklamak gerekirse normal hızda okuyan bir kişi dakikada 200 kelime okur ve bunun içinden 120 kelimesini hafızasında tutabilir oysa ki hızlı okuyan bir kişi dakikada 500 kelimeden fazla okuyabilir ve bunun 400 kelimesini hafızasında tutar.

Tabi iyi bir çalışma ile dakikada 800 kelimeye kadar çıkabilirsiniz. Günümüz koşullarında 300 ile 400 kelime okumak ve bunda 225 ile 325 arasında kelimeyi hafıza tutmak iyi bir sonuçtur.

Hızlı okumanın faydaları ne olacak derseniz eğer o zaman okullarımızdaki (ve tabi hayatımızdaki ) sınav sistemini hatırlatırım. Biliyorsunuz ki hayat bir sınav sistemi üzerine kurulmuş ve insanlar sürekli zamana karşı yarışıyor. Bu durumda bizimde en kısa zamanda az enerji sarfederek daha çok iş yapmamız gerekiyor.

Hızlı okumak için koşmanıza gerek yok bazı kuralları benimseyip uygulamanız yeterli. Örneğin bir kitabı okurken kelime kelime veya cümle cümle okumaktansa iki noktaya gözlerinizi dikin ve etrafındaki kelime grubuna odaklanın yani o kısımda verilen ana fikri öğrenmeye çalışın. Tabi bunu yapmak için iyi odaklanmak gerekir.

Odaklanma için en önemli unsur metnin göze olan uzaklığıdır. Eğer çok yakın bir mesafede duruyorsa o zaman yine kelime kelime okumaya ve yavaşlamaya başlarsınız. Çok uzakta ise bu sefer çok fazla kelime göreceğinizden fikri anlamayabilirsiniz. Yapmanız gereken deneme yanılma ile uygun uzaklığı bulmak.

Eskiden gelen alışkanlıklar sizi yavaşlatabilir. Mesela sesli okursanız daha iyi anlayacağınızı düşünebilirsiniz fakat düşünmek konuşmaktan daha hızlı olacağı için bu sizi yavaşlatır. Ayrıca konuşarak beyninizin belirli bir bölümünü boş yere meşgul etmiş olursunuz.

Son olarak okuduğunuz metinden ne istediğinize okumadan önce karar verin. Mesela bir roman okuyacaksanız bu romanda geçen mekanları, karakterleri ve olayları belirlemeniz gerekir fakat gazete bir köşe yazısı okuyorsanız eğer o zamanda eleştirilen veya desteklenen görüşe odaklanmanız gerekecektir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir