Denizanası Neden Yakar

Bazı vapurların yanaştığı noktalarda veya sahil kenarlarında karşımıza çıkan omurgasız bir hayvandır denizanası. Hatta kendisi ile ilgili bir espri bile bulunmaktadır. “Deniz gel oğlum.” diyen bir annenin denizanası taklidi yaptığı ile ilgili.

Denizanasının asıl özelliği yüzme esnasında insana yapılması ve insandaki dokunduğu noktayı acayip tahriş etmesi ve yakmasıdır. İnsanlar da dolayısıyla bu durumdan oldukça çekinirler.

Denizanasının bu yakıcılığının asıl nedeni ise knidoblast isimli hücrelerdir. Bu hücreler denizanasının tehdit olarak gördüğü bölgeye giderek burada patlar ve bu bölgeyi yakmaya başlar. Eğer bir denizanası sizi denizde tehdit olarak görürse size de bu hücrelerini gönderecektir.

Bu bölgenin yakıcılığını gidermek için ise yapmanız gereken ilk şey ise amonyak veya sirke ile burayı ovmaktır. Eğer bulamazsanız üzerine idrarınızı yapın. Çünkü idrarımızda da bir nevi amonyak görevi görür. Eğer bunu yapamazsanız hemen deniz suyuyla hafifçe ovun ve bir eczaneye giderek antihistaminik bir ilaç kullanın.

Bu arada unutmadan eğer tahriş olmuş bölgeyi tatlı su ile ovarsanız işte o zaman bu hücreler daha çok patlar ve yakıcılığı artar.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir