Kolonya Nasıl Yapılır?

Genellikle bayramlarda çokça haşır neşir olduğumuz bir sıvıdır kolonya. Özellikle misafirliklerde oturma düzeni alındıktan sonra ev sahibesi hemen herkese güzel kokması içine kolonya dağıtır. Hatta dağıtan kişi evin kızı ise şöyle alıcı gözle bir bakılır.

Kolonya bilindiği gibi hem alkolik bir yapıya sahiptir hem de güzel bir kokuya. Dolayısıyla yanıcı ve parlayıcıdır da. Fakat bu alkol tükettiğimiz alkol değil tersine ( C2H5OH )  kimsayasal formülüne sahip etil alkoldür.

Kolonyanın derecesi neyi gösterir?

Genellikle evlerde kullanılan kolonyalar için 80 derecelik olanı makbuldür. Bu da aslında kolonyanın içindeki etil alkol miktarını gösteren bir değerdir. Mesela, 80 derecelik 1 litre limon kolonyası yapmak için, 883 mililitre etil alkole, 15 mililitre limon esansı ve 152 mililitre damıtılmış temiz suya ihtiyaç vardır.

Kolonyanın vücudunuza değmesi ile hissettiğiniz serinlik hissi ise etil alkolün uçması esnasında vücudunuzdan aldığı ısı ile ilgilidir.

Burada önemli olan ise korsan ve izinsiz olarak yapılan kolonyaların içine konulan alkollerin durumu. Bunlar kalitesiz olduğu için insan sağlığına zararlıdır ve gözlerinize falan değirdiğinizde kör olma ihtimaliniz yüksektir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir