Ders Çalışmak İstemiyorum!

İlk yazılılar hemen hemen bitti. Hala çocuğunuz ders çalışmak istemiyor. Sonuçlar açıklandı oldukça durum vahim. Telaşlanmaya başladınız ve çocuğunuzda ise bu telaşa karşı hiç bir kaygı yok.

Elinizden geleni yaptığınızı düşünüyorsunuz fakat karşılığını alamadığınızı düşünüyorsunuz. İşte o zaman yapmanız gerekenler.

İlk olarak hedef yoklaması yapın. Çocuğunuzun hedefi sadece ders çalışıp dersleri geçmek mi yoksa kalıcı bilgiye ulaşmak mı onu görün. Bunun yanında gelecekte ne olmak istediğini öğrenmeye çalışın. Bunun için hedef belirleme ile ilgili diğer konumuza bakabilirsiniz. Ayrıyetten şu konumuza da bakabilirsiniz.

İkinci olarak program hazırlayın. Fakat dikkat etmeniz gereken sizin istediğinizi değil kendi istediğini yazması gerekiyor o programa. Daha sonra yavaş yavaş sizin istediğinize kaydırılması gerekiyor. İlk olarak sıkılmadan kendi programını hazırlaması gerekiyor. Programa uyduğu sürece ödüllendirmeyi unutmayın.

Kesinlikle eleştirmeyin ve karşılaştırmayın. Ne demişler “Bir şeyi kırk kez söylersen olur.” o zaman yapmanız gereken iyi şeylerle telkinlerde bulunmak. Kesinlikle salak, aptal, tembel gibi sözlerle onurunu kırmayın ve küçük düşürmeyin. Ayrıca çevresinde çocuğunuzdan daha iyi öğrenciler olabilir kesinlikle onlarla karşılaştırma yapmayın. Bu da yine onda ters etki gösterecek ve çalışmalardan uzaklaştıracaktır.

Ona model olun. Ondan istediklerinizi siz de yapın ki sizden feyz alsın. Mesela televizyonun karşısına oturup ona çalışması için emirler göndermeyin. Böylece onun size karşı daha sinirli ve kızgın olmasını sağlayacaksınız. Eğer onun çalışmasını istiyorsanız siz de onun yanında kitap okuyun.

Sorumluluk verin. Her zaman ders çalışması için değil başka işlerde de ona sorumluluklar verin. Yaşına uygun sorumluluklar onun sorumluluk bilincini oluşturmasına ve başarılara alışmasına neden olacaktır. Derslerle bu sorumlulukları birleştirdiğinde de yine aynı şekilde başarı kendiliğinden gelecektir.

Araştırmalar yapın. Derse karşı isteksiz olmasının nedenlerini sorgulama ile değil araştırmalar ile ortaya çıkarmaya çalışın. Böylece bu sorunları ortadan kaldırdığınızda kendiliğinden çalışma da gelecektir.

Her şeyden önemlisi çocuğunuz ile arkadaş olun. Böylece onun sırdaşı olabilirsiniz.

Sohbete katılın

1 yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir