Türk Metal grev kararı aldı

                                         Türk Metal grev kararı aldı

Aylardır devam eden metal iş koluna bağlı işçilerin sendikası Türk Metal Sendikası ile aynı iş kolunun işverenlerini temsil eden  Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varamadı.Toplu iş sözleşmesinde  işverenin çok düşük teklifler ve yeni ilginç talepleri ile grev kararı kaçınılmaz oldu.Grev Türk Metal‘in son kozu olacaktır.Grevin 60 gün içinde gercekleşeceği bildirildi.Ama büyük ihtimal grev kararından sonrasındaki 2.haftada grevin gerçekleşmesi bekleniyor.Grev olacak mı? sorusuna da artık evet yanıtı alınmış olundu.

Türk Metal Sendikası’nın talep ettiği saatlik ücreti ve maaş zammını Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası kabul etmeyince grev kararı alındı. Karar otomotiv, beyaz eşya ve demir çelik sanayinde çalışan 115 bin metal işçisini ve 227 iş yerini ilgilendiriyor. Kararla sanayinin kalbi duracak!
Türk Metal Sendikası’nın talep ettiği saatlik ücreti ve maaş zammını Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası kabul etmeyince grev kararı alındı. Otomotiv, beyaz eşya ve demir çelik sanayinde çalışan 115 bin metal işçisini ilgilendiren karar 227 iş yerinde uygulanacak.
115 bin metal işçisini ilgilendiren toplu sözleşme müzakerelerinden sonuç çıkmayınca Türk Metal Sendikası’nın grev kararının ardından 227 iş yerinde fazla mesailer de kaldırıldı. Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak düzenlediği basın toplantısında “Sendikamız Yönetim Kurulu, bugün itibariyle grev kararını almıştır. Artık grev sürecindeyiz. Çünkü masada anlaşamadık, uzattığımız eli işverenler geri çevirdi, taleplerimizi reddetti. Zam için kölelik koşullarını şart koştu. O da yetmedi, Cuma günü kabul edemeyeceğimiz yeni bir teklifte bulundu. Bundan sonra olacakların sorumluluğu işverenlere aittir. Düşünme sırası onlardadır” dedi…

grev
                       TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDE SÜREÇ BU NOKTAYA NASIL GELDİ…
Grev kararı otomotiv, beyaz eşya ve demir çelik sanayini yakından ilgilendiriyor. Diğer toplu sözleşme yapacak işçi ve işveren sendikaların da gözü kulağı bu sözleşmede ve sonuçlanmasını bekliyor.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na bağlı “toplu sözleşme” görüşmelerinin yürütüldüğü şirketler arasında “Renault, Tofaş, Arçelik, Otokar, Karsan, Mercedes Benz Türk, MAN, Ford Otosan, BSH Ev Aletleri, Hema Endüstri, Compenanta, Türk traktör, Delphi, BMC, Bosch, Borusan Mannesman, İçdaş gibi dünya devleri de var.
Türk Metal Sendikası; yüzde 1,14’lük enflasyona karşılık; saat ücreti 5,50’nin altında olan üyelerine 5,50’yi aşmamak üzere 40 kuruş artış talep etti. Sendika tüm üyeleri için ise yüzde 18 ücret zammı istiyor. Zam talebi iki yıllık dönemi kapsıyor. Sektörde toplu sözleşme için zam dönemi 6 aylık olarak 4 dönemde gerçekleşiyor.
                              KIYASIYA TEKLİF PAZARLIĞI
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, Türk Metal Sendikası’nın; düşük olan saatlik ücretlerini artırma talebine hiç de sıcak bakmıyor. 01.09.2012’den itibaren ilk altı aylık dönem için enflasyonun üzerinde zam teklif edeceklerini açıklayan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Türk Metal Sendikası üyelerine yüzde 1,14 enflasyona karşı yüzde 4,6 zam önerdi.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü altı aylık ücret zammı dönemleri ve sosyal yardımlarının yanı sıra bu dönemler için herhangi bir teklifte bulunmamış tekliflerini daha sonra yapacaklarını belirtmişti.
Türkiye Metal Sendikası 1 Eylül 2011-31 Ağustos 2012 dönemini kapsayan 12 aylık dönemde yüzde 8,88 olarak gerçekleşen enflasyon karşısında birinci yıl için yüzde 24 zam talebinde bulunmuştu. Buna karşılık yan ve sosyal yardımlarda dahil işverenin önerisi yüzde 9 ile sınırlı kalmıştı.
Türk Metal Sendikası’nın bireysel tasarrufları artırmaya yönelik yeni bir talebi olan ‘Bireysel Emeklilik Sistemi Ödentisi’ ise işveren temsilcisi MESS tarafından reddedildi.
MESS her ay ücretlerle birlikte ödenen 10 günlük ikramiyelerin de işçinin fiili çalışmasına denk düşen miktarını ödemek istediğini ücretli ve ücretsiz her türlü izinde, istirahat hallerinde veya başka nedenlerle çalışılmayan günlerde ikramiye ödemek istemediğini belirtti.
MESS, Toplu sözleşme görüşmelerinde işçi sendikasına karşı teklif olarak verdiği “İşin Düzenlenmesi” başlıklı maddede de esnek çalışma modellerinin tümünü en üst düzeyde yazılı bir şekilde toplu sözleşmeye ekleyip direkt uygulanmayı talep etti ve bu talebi de geri çekmedi.
                       ARABULUCULUKTAN SONUÇ ÇIKMADI
Tarafların anlaşamaması 4 Mart neticesinde uyuşmazlık zaptı tutuldu ve 3 Nisan’dan itibaren her Çarşamba Türk Metal Sendikası üyeleri fabrika önlerinde, kent meydanlarında ve MESS büroları önünde kitlesel basın açıklaması yapıyor.
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ve yönetimi; 1000’den fazla işçi çalıştıran Türk Metal’e bağlı; Arçelik, BSH, Siemens, Otokar, Ford Otosan, Mercedes, Tofaş, Renault gibi iş yerlerinde üyelerle bir araya gelerek sözleşme sürecinde işçileri tek tek mücadeleye çağırıyor. Metal işçilerinin de bu süreçte sendikalarını ve sendikanın alacağı her türlü kararı destekleyeceği belirtildi.
2012-2014 MESS Grup Sözleşmesi Resmi Arabulucu son toplantısı 19.04.2013 günü yapılmıştı. MESS Ankara bürosunda, Resmi Arabulucu Prof.Dr. Nizamettin Aktay başkanlığında yapılan toplantıdan anlaşma kararı çıkmamıştı.
                                         TÜRK METAL SENDİKASI GREV KARARI ALDI

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, MESS ile yürütülen müzakerelerden sonuç çıkmayınca grev kararını yaptığı basın toplantısı ile duyurdu.
3 Mayıs’ta yapılan son oturumda; Türk Metal Sendikası’nın tekliflerini değerlendiren MESS sözleşme geçerlilik süresini 2 yıl değil de 3 yıl olarak önerince Türk Metal Sendikası masayı terk etti. 06 Mayıs 2013 tarihinde de Grev Kararı alındı.
Kavlak yaptığı açıklamada “Sendikamız Yönetim Kurulu, bugün itibariyle grev kararını almıştır. Artık grev sürecindeyiz. Grev sürecine girdik, çünkü masada anlaşamadık. Çünkü uzattığımız eli işverenler geri çevirdi. Taleplerimizi reddetti. Zam için kölelik koşullarını şart koştu. O da yetmedi, Cuma günü kabul edemeyeceğimiz yeni bir teklifte bulundu. Bundan sonra olacakların sorumluluğu işverenlere aittir. Düşünme sırası onlardadır. Karar onlarındır. Çalışma barışı artık onların ellerindedir. Evet, biz artık grev sürecine girdik. Greve çıkmak için yasal süre başladı. Grev, emekçinin üretimden gelen gücüdür. Biz, bu gücü hiçbir zaman gereksiz yere kullanmadık. Biz, hiçbir zaman çarkları durdurmak istemedik. Hep şunu dedik: En iyi sözleşme masada biten sözleşmedir” dedi.

Kaynak:http://ekonomi.haber7.com/sosyal-guvenlik/haber/1022867-metal-sene-bagli-15-bin-isci-grev-karari-aldi

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir