Kahve Bulunmadan Önce Kahverengine Ne Diyorlardı?

Evet şok oldunuz değil mi? Bir öğrencim bunu bana sorunca ben de o an şok oldum. Fakat tam da tahmin ettiğim gibi bir sonuç ortaya çıktı. Biraz araştırma yaptığım zaman verdiğim cevabın çok doğru olduğunu gördüm.

Gelelim şimdi cevaba. Aslında sorunun içinde cevabı da gizli. Kahve bulunmadan önce kahveye ne diyorlardı? Bunu ilk olarak kahveyi inceleyerek başlamak lazım.

Kahve bildiğiniz üzere sıcak iklimlerde yetişen, çekirdeğini çıkarıp kavurduktan sonra suyun içinde pişirmemiz ile bildiğimiz içeceğin ortaya çıktığı bir ağaç türüdür. En çok Brezilya’da olmak üzere deniz seviyesinden çok yükseklerde yetişir. Bulunuşu ile ilgili bir çok hikaye olsa da en çok bilineni III. yüzyılda işkenceden kaçan birkaç rahibin Habeşistan’daki Kaffa şehrine yerleşip burada hayvan yetiştirmesi ile başlıyor. Buraya yerleşen rahipler develerinin geceleri uyumadığına ve uzun süre uyanık kalabildiklerine dikkat ediyorlar. Daha sonra gün boyu hayvanlarını izleyen rahipler bir ağaçtan yediklerini görüyor ve bunu denemeye karar veriyorlar. Birkaç adet meyvesinden yiyen rahipler gece uyumakta zorlanıyor. İşte böylece Kahve bulunmuş oluyor.

Renk olan kahverengine geldiğimizde ise daha geç bir tarihle karşılaşıyoruz. Özellikle X. yüzyılda renklerin farkedilmeye başlandığını ve Renk Biliminin XVI. yüzyılda Isaac Newton tarafından prizmadan geçirilen beyaz ışık ile ortaya çıktığını görüyoruz. Renk tayfları 1670 yılından itibaren incelenmeye başlanıyor. Bu zamana kadar ana renklerle seslendirilen ara renkler renk tayfının ortaya çıkması ile çeşitlilik kazanmaya başlıyor.

Sonuç olarak toparlamak gerekirse Kahverengi diye tabir ettiğimiz renk ortaya çıktığında zaten Kahve biliniyordu. Kahvenin bulunmasından önce ise kahverengi isimli rengin farkındaydık ama isimlendirmemiştik.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir