Işık Saçan Canlılar

* JACK-O-LANTERN MANTARI (OMPHALOTUS OLEARİUS):
Metabolik ve fizyolojik fonksiyonlarıyla tüm yaşayan yaratıklar vücutlarında atık madde üretirler. Mantarlarda bu atıkları şapkasının alt kısımlarındaki bölgeler vasıtasıyla atarlar. Bu atıklar içinde bulunan Lucifera adı verilen maddeler ateş böceklerinde de olan ve ışık üreten enzimlerdir. Jack-O-Lantern Mantarı turuncu ile sarı arasında gidip gelen renkte ışık oluşturlar.

.

.

* ALARM MÜREKKEP BALIĞI (ATOLLA WYVİLLEİ):
Bazı canlılar ışık verme yeteneklerini tehlike anında yardım istemek için kullanırlar. Düşman tarafından yakalanan canlı, son çareyi daha büyük bir hayvanın dikkatini çekerek onun saldırganını etkisiz hale getirmesinde aralar. Kendisine saldıran canlı, bu daha büyük canlı tarafından yenince Alarm Mürekkep Balığı da kendini kurtarmış olur. Bu mürekkep balığının yaptığı bu muhteşem gösteriye hırsız alarmı adı verilmiştir ve Atolla wyvillei bu gösteriyi en iyi sahneleyen canlılardan biridir.

.

.

* IŞIKLI PANELLUS (PANELLUS STİPTİCUS):
Panellus stipticus sert tahta köklü ve daha çok Kuzey Doğu Amerika’da bulunan ve saprobe denen bir mantar çeşididir. Yağmurlarla beraber filizlenip çoğalan bu mantarlar, yağmurların kesilmesiyle kururlar. Bu tür mantar kanın akışkanlığını azaltan bir ilaç hazırlanmasında da kullanılmaktadır. Şapka kısımlarının altları ışık saçmaktadır.

.

.

.

* PARILTILI MANTARLAR (MYCENA LUX-COELİ ):
Karanlıkta ışık saçan bu mantarlar, Japonya’nın Wakayama bölgesinde yağmur mevsimiyle birlikte filizlenmeye başlarlar. Mycena lux-coeli adı verlen bu mantarlar dökülen chinquapin ağaçlarından filizlenirken ışık üreten bir pigmentin katıldığı bir kimyasal reaksiyon oluşur ve karanlıkta yeşil ışık vermeye başlar. Mantarların şapka kısımları 2 cm çapa kadar ulaşırlar fakat susuzluğa çok hassas olduklarından yağmurlar durana dek sadece birkaç gün yaşayabilirler.

.

.

.

.

.

* HAWAİİ KISA KUYRUKLU MÜREKKEP BALIĞI (EUPRYMNA SCOLOPES):
Okyanusun karanlık derinliklerinde bazı hayvanlar kendi ışıklarını oluştururlar. Vibrio fischeri adı verilen ışık veren bir bakteri ile bir ekip oluşturan Hawaii Kısa kuyruklu Mürekkep Balığı bu hayvanlar arasında yer alır. Mürekkep balığı, ışıklı organlarının içinde bu bakterinin kolonilerini barındırır ve bu organ sayesinde ışığın parlaklığını ve yönünü tayin eder. Bu organ ışığın derecesini ve yönünü ayarlamakla kalmaz, dışarıdaki ışığı da tespit ederler. Işığı algılamaktan sorumlu özel bir proteini barındırırlar ve özel sinir sinyalleri oluştururlar. Işık organlarında ayrıca gelişmiş lens ve iris bulunur. Yani bu mürekkep balıklarının gören işaret fenerleri vardır!

.

* CTENOPHORE BATHOCYROË:
Bathocyroe fosteri denizaltında yaşayan ve yakınlarda keşfedilen canlılardandır. Atlantik ortalarında çok yaygındırlar. O kadar hassas canlılardır ki ancak 1978’de tanımlanabilmişlerdir. Mavi ve yeşil ışık yayarlar.

.

.

.

.

.

.

* DİNOFLAGELLATES:
Çoğu deniz planktonu olarak yaşamaktadırlar. Kamçı şeklinde iki kuyrukları vardır. Bir tanesi hücreyi sarar, diğeri hücrenin hareketini sağlar. Bazı Dinoflagellalar mercanlar üzerinde yaşarlar ve simbiyotik bir yaşam sürerler. Bazen deniz içinde o kadar kalabalık koloniler halindedirler ki denizde ‘’Kırmızı Med-Cezir’’ adı verilen özel bir görünümü oluştururlar.

.

.

.

.

* IŞIKLI KURTCUK (LAMPYRİS NOCTİLUCA):
Lampyris noctiluca, Avrupa’da çok yaygın bulunabilen bir ışıklı kurtçuk türüdür. Dişi kurtçuklar erkeklerin yaklaşık iki katı kadar büyüklüktedirler . Işık üretenler de dişi olanlardır.

.

.

.

.

.

* ATEŞBÖCEĞİ (PHOTİNUS PYRALİS):
Ateşböcekleri vücutları içinde ışık üretebilen canlılardır. Diğer ateşböceklerinin ilgisini çekmek için ışık üretirler. Bunu yapmak için karınlarının içinde özel hücreler vardır.

.

.

.

.

.

* IŞIK ÜRETEN COMB JELLY:
Comb Jelly tıpkı deniz anaları ve deniz Anemonları gibi hassas canlılardandır. Genellikle mikroskobik bitkiler ve küçük deniz hayvanları ile beslenirler. Bazıları avlarını tıpkı balık oltası gibi suda hareket eden yapışkan dokunaçları ile yakalar. Bir türün ise çok geniş bir biçimde açılabilen ve diğer Comb Jellyler de dahil olmak üzere pek çok canlıyı yutabilen ağızları vardır. Comb Jelly’nin vücudunda sıra halinde ince tüyler bulunur. Bu tüylerini suda kendini ileri doğru itebilmek için kullanır. Bundan başka hemen hemen tümünün sırtında tıpkı dikiş yerine benzeyen, özel ışık üretebilen hücreler bulunmaktadır. Türlerin de kendi içlerinde ilginç özellikleri vardır. Örneğin kırmızı Comb Jelly dokunulduğunda parlar. Aynı zamanda suya parıldayan, ışıklı taneler bırakabilir. Bu, düşmanlar için kullanılan bir şaşırtma yöntemidir.

* IŞIKLI DEMİR YOLU KURTLARI:
Demir yolu kurdu ismini, kafasındaki parlak kırmızı ışık ve saçtığı ışıktan dolayı gece yolculuk eden bir trenin pencerelerini andıran gövdesi nedeniyle almıştır. Demir yolu kurdu, Güney ve Orta Amerika’da yaşar ve çok seyrek olarak ortaya çıkar. Sadece geceleri yiyecek bulmak için ortaya çıkan bu canlı eğer kendini bir tehlike altında hissederse, birden kafasındaki ve vücudundaki ışıkları yakar ve düşmanını uzak durması için uyarır. Bu ışık gösterisi sırasında, başı ateşkırmızısı ve vücudu da soluk yeşil-sarı gibi bir renk alır.

Normal zamanlarda demir yolu kurtlarının rengi, kütüklerin ya da kayaların altında saklanmasına yardımcı olan donuk bir kahverengidir.

* DENİZDEKİ YAKAMOZUN SIRRI: OSTRACODLAR:
Karayib Denizi’nde yaşayan ve ışık üreten birçok deniz hayvanından biri de, yüzlerce hatta daha fazla türü bulunan Ostracodlar’dır. Ostracodlar bir susam tohumundan daha büyük olmayan kabuklu canlılardır, fakat birçok canlının yapamadığı şeyleri yapar ve vücutlarında ışık üretirler. Ostracodlar ışık saçan zerreleri üst dudaklarının içinde bulunan bazı bezlerden bırakır. Yalnızca erkek Ostracodlar ışık üretir. Her gece güneş battıktan yaklaşık olarak 1 saat sonra yüzlerce erkek Ostracod, dişileri kendilerine çekebilmek için ışık saçmaya başlar. Erkek Ostracodlar etrafta yüzerken arkalarında parıldayan noktalardan oluşan bir iz bırakır. Yakamoz olarak adlandırılan bu iz nedeniyle Ostracodlar’ın bulunduğu sularda binlerce küçük, parlak ışık yanıyormuşgibi olur.

Sohbete katılın

1 yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir