Girişimci Kişi Olmak

Hayatımızda bir çok fırsat ile karşılaşıyoruz ve bunları ilerleyen zamanlarda çevremizdeki kişilerle paylaşıyoruz. Fakat bunları kaçırıp paylaşmak yerine değerlendirip ilerleyen kişiler de oldukça fazla. Hatta bunlarla ilgili efsaneler bile oluşabiliyor. Küçük bir atılım ile yıllar sonra çığ gibi büyüyen bir işin ortasında bulabilirsiniz kendinizi.

Tabi bu atılımlar her zaman maddi veya manevi durumlarda değil iş alanında oluyor. İşte biz bu fırsatları değerlendirip yeni bir iş fikri oluşturan kişilere girişimci diyoruz. Girişimcilere destek olan kuruluşlar da bulunmakta. Bunların en başında KOSGEB geliyor.

Girişimci olan kişi çevresindeki fırsatları değerlendirip, yakalayan bunları başka vizyonlar ile geliştiren kişidir. Tabi bu kişiler tek başına olabileceği gibi bir grup olarak da karşımıza çıkabilir. Bunlara örnek verecek olursak Devrim Demirel, Nevzat Aydın, Hande Çaybaşı… gibi isimler olabilir.

Bu arada girişimciler genellikle mucitler ile karıştırılır. İşte girişimci ile mucit farkı:

Girişimcilerle Mucitlerin Kıyaslanması

Mucit;

  • Bir şeyi İLK OLARAK yaratan,
  • Yaratıcı birçok fikre sahip,
  • İyi eğitim görmüş,
  • Mesleki deneyime sahip,
  • Bağımsız düşünebilen,
  • Sorun çözücü,
  • Karmaşık sorunları basitleştirebilen kişidir.

Girişimci ise;

  • Başlattığı işe gönül verir!
  • Onun yaşaması ve gelişmesi için HER ŞEYİ yapar!
Söylediğimiz gibi girişimci olmak çok önemli. Özellikle de ülkenin gelişimi ve değişimi için oldukça önemli.Bunun önemini ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’te sözleri ile göstermiştir. Zaten Atatürk’ün en büyük desteklediği nokta olan devrim (inkılap) yine girişimciler tarafından yapılacaktır. Zaten en büyük girişimci de Atatürk değil midir? İşte Atatürk’ün girişimcilik düşünceleri:

Atatürk’ün Girişimcilik ile İlgili Sözleri

“Efendiler, bilirsiniz ki hayat demek, mücadele demektir. Hayatta başarı mutlaka mücadelede başarıyla mümkündür. Bu da, manen ve maddeten kuvvet, kudrete dayanır bir keyfiyettir.” (1)

“İnsan, hareket ve faaliyetinin, yani dinamizminin ifadesidir.” (2)

“Bir fert için olduğu gibi, bir millet için de kudret ve kabiliyetini fiili eserleriyle gösterip, ispat etmedikçe, itibar ve ehemmiyet beklemek beyhudedir.” (3)

“Dünyada her kavmin mevcudiyeti, kıymeti, hakkı, hürriyet ve istiklali, malik olduğu ve yapacağı medeni eserlerle orantılıdır.” (4)

“Kurtulmak ve yaşamak için çalışkan ve çalışmaya mecbur olan bir halkız. Ayaküstü yatmak ve hayatını çalışmadan geçirmek isteyen insanların bizim topluluğumuz içinde yeri yoktur.” (5)

“Yalnız tek bir şeye ihtiyacımız vardır: çalışkan olmak. Servet ve onun tabii neticesi refah ve saadet yalnız ve ancak çalışkanların hakkıdır.” (6)

“Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir.” (7)

“Neticesiz uğraşmak, çalışmak sayılmaz. Hiçbir şey yapmamak veyahut neticesiz, manasız şeyler yapmak, çalışma kanununa karşı büyük kabahattir.” (8)

“Verdiğimiz emrin yapılmasından emin olmak istiyorsanız, ta en son gerçekleşme ucuna kadar kendiniz onun başında bulunmalısınız.” (9)

“Bundan sonra, bu konuyla ilgili önergeler üç komisyona verildi. Bu üç komisyon üyelerinin bir araya gelerek, bizim güttüğümüz amaca göre, sorunu çözümleyip sonuçlandırmaları elbette güçtü. Durumu kişisel olarak yakından izlemem gerekti.” (10)

Kaynakça

“Atatürk’ten Seçme Sözler”, Cahit İmer, sayfa 126
“Resimlerle Atatürk: Hayatı, İlkeleri, Devrimleri”, Seyit Kemal Karaalioğlu, sayfa 6
“Atatürk’ten Seçme Sözler”, Cahit İmer, sayfa 46
“Atatürk’ten Seçme Sözler”, Cahit İmer, sayfa 9
“Resimlerle Atatürk: Hayatı, İlkeleri, Devrimleri”, Seyit Kemal Karaalioğlu, sayfa 85
“Atatürk’ten Seçme Sözler”, Cahit İmer, sayfa 87
“Atatürk’ün Hayatı, Konuşmaları ve Yurt Gezileri”, Necati Çankaya, sayfa 185
“Atatürk’ten Seçme Sözler”, Cahit İmer, sayfa 105
“Atatürk’ten Düşünceler”, Enver Ziya Karal, sayfa 166
“Söylev Cilt I-II”, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sayfa 336

 

Son olarak girişimci olmak için yapmanız gereken tek şey düşünmek. Bir bilgiyi kullanarak yeni bir bilgi üretmek. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki düşünen değil yapan kazanır. Girişimci olmanın en önemli özelliği de budur zaten. Girişimci risk almayı seven ve ilk adımı atabilen kişidir. Diğerleri ise fırsatları değerlendiremeden kaçıran ve bunu çevresine anlatan kişidir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir