Ağız kokusundan kurtulma yolları

                          Ağız kokusundan kurtulma yolları

Ağız kokusu çoğu insanın sorunudur.Ağız kokusundan kurtulmak için ağız kokusu spreyi gibi alternatif çözüm yolları kualllanılmaktadır.

                          Ağız ve Kötü nefes kokusunun ve basit çözümü

Toplumda her dört kişiden birinde ağız kokusu vardır. Nefesin kötü kokması toplumda genel ve yaygın bir sorun olmasına rağmen,  utanç verici kabul edilir.  Ağız kokusunun nedeni genellikle bakterilerin gıda parçacıklarını parçalaması sonucudur. Bunun sonucunda ağızda oluşan uçucu sülfür bileşikleri nedeni ile ağızda kötü koku oluşur.  Bu da kötü ağız kokusunun birincil nedenidir. Ağızın sıcak ve nemli ortamı bu bakterilerin yayılması için ideal bir ortamdır. Kokunun kaynağı genellikle dilin üst tabakası, boğaz, bademcik ve diş aralarından kaynaklanmaktadır.ağız kokusu, zaman zaman ortaya çıkabilir veya nedenine bağlı olarak, uzun süre kalıcı olabilir.

Soğan gibi basit bir yiyecekten tutun, sıradan bir diş sorunu bile kötü ağız kokusuna neden olabilmektedir. Kötü ağız kokusunun tedavisi için en iyi yol, kötü kokuya neden olan sebebi keşfetmek ve onunla mücadele etmektir. Eğer nedeni belirlenememişse, geçici olarak sorunun çözülmesine yönelik bazı önlemler alabilirsiniz.

Ağız kokusunun en önemli nedenlerinden biri, kişinin ağız içinde kalan gıda parçacıklarıdır.  soğan, sarımsak ve diğer gıdalar kötü ağız kokusuna neden olur. Ağız kokusunun bir başka genel nedeni de ağız hijyenin kötü olması ve diş hastalıklarıdır. Sigara içmek, Müzminleşmiş bademcik iltihabı, sinüzit, boğaz enfeksiyonları, geniz akıntıları, bronşit ve diğer solunum yolu enfeksiyonları kötü ağız kokusuna neden olan sebeplerdir. yanında kötü kokuya, mide rahatsızlıkları, kronik akciğer enfeksiyonları ve akciğer apsesi neden olabilir.  Ya da hoş olmayan Farklı bir kötü ağız kokusu nedeni de böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği ve kontrolsüz diyabet, bazı kanserler ve bazı metabolik hastalıklarında olabildiği gibi birçok hastalıklarda da olabilmektedir. Yeterince tükürük olmayan bir ağızda kötü kokun nedeni olabilir. Ağız kuruluğu, uyku sırasında doğal olarak ortaya çıkarken, tükürük bezlerinin hastalıklarında görülebilmektedir. Sigara ve ağır zayıflama diyeti yapanlarda da ağız kokusu olabilmektedir.Ağız kokusundan nasıl kurtulurum diyorsanız işte cevabı:

                  Ağız kokusundan kurtulma yolları şunlardır:

1.  Kötü nefes tedavisi için en iyi yolu, günde en az bir kez yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmaktır. Dil fırçaları ile de zaman zaman dili fırçalamak ek olarak kötü kokuyu ortadan kaldırmak için de çok önemlidir. Çıkarılabilir diş protezlerinin bakımının da iyi yapılması gerekir.

2.  Yumuşak kıllı bir fırça kullanmak da önemlidir ve diş fırçanızı her üç – dört ayda bir değiştirmelisiniz. Ayrıca dişlerinizi en az altı ayda bir temizletmelisiniz. Bu işlemler iyi bir ağız hijyeni için gereklidir.

3. Yeterince su içmek, aynı zamanda genel sağlık için faydalı olabileceği gibi ağzınızı nemli tutacaktır. Su yerine kahve, soda ya da alkol kullanmayın. Tükürük, uyarmak için başka bir yolu sakız çiğnemektir Ancak, şekersiz çeşitleri deneyin.

4.  Bir çare de taze maydanoz veya nane yaprakları, karanfil, rezene kullanmaktır. Ancak, bu sadece geçici bir çözümdür. Özellikle sarımsak, soğan veya balık gibi yiyeceklerden sonra Maydanoz, nane gibi, bitkilerdeki klorofil maddesi  ağız boşluğundaki bakterileri öldürür.

5.  Kötü nefesi nötralize eden tarçın, karanfil çiğneyebilirsiniz.  tarçın kokuyu ortadan kaldırmaz ama ağızda bakterilerin azaltılmasına yardımcı olur.  Ya da tarçın aromalı şekersiz sakız kullanın.

6. Özellikle düşük karbonhidrat ile diyet yapanların azda olsa bir ekmek dilimi kötü ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olabilir.

7. Rafine Şeker Tüketimi azaltın

8. Yeşil çay için: çayda bulunan polifenol, ağız kokusuna neden olan sülfür üreten, Ağzınızın içindeki zararlı bakterileri öldürecektir

9. Suya biraz limon damlatın veya limon suyu ile ağzınızı çalkalayın

10. Kızılcık suyu bakterilerin ağız içinde oluşmasını önler.

11. Karbonatlı su ve tuzlu su hazırlayabilir bu suyla gargara yapabilirsiniz ve dil fırçaları ile fırçalayabilirsiniz.

12. Sigarayı bırakın.

Kaynak: Op.Dr.A.Ahmet ŞİRİN Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı

                                     Ağız kokusu nedenleri şunlardır:

Ağız kuruluğu varsa Tip 1 ağız kokusu bulunur. (Gece ağız açık yatmak, salya eksikliği, radyoterapi sonrası ve alkol alanlar vesaire..)

Ağız içerisinde bakteriler için yataklık edecek her hangi bir mikrop kaynağı varsa Tip1 koku bulunur. Bu mikrop kaynakları sıklık sırasına göre şunlar olabilir:
Köprü gövdesinin altı
Gingivitis
Çürük kavitesi
Yirmiyaş dişi kapşonu
Ağızdaki bütün retantif yüzeyler ve temizlenmeyen protezler

Farenjit, tonsillit, sinüzit geçirmekte olan bireylerde Tip 2 ağız kokusu bulunabilir. Birey bu hastalığın farkında olmayabilir.

Postnazal akıntısı bulunan allerjik bireylerde Tip 2 ağız kokusu bulunur. Birey akıntının farkında olmayabilir.

Gastroözefagiyal şfinkter dilatasyonlarında, reflu ve gastrit hastalarında Tip 3 ağız kokusu bulunur.

Sindirim enzim yetersizliklerinde Tip 3 ağız kokusu bulunur. Birey basit (mide yanması, hazımsızlık, gaz) şikayetler ile hastalığa alışmış olabilir.

Kabızlık Tip 3 ağız kokusu sebebidir.
Sayısız hasta kabızlığı giderlince ağız kokusundan kurtulmaktadır.

Başta peynir olmak üzere her gün aşırı miktarda yenilen süt ve süt ürünleri Tip 3 ağız kokusu sebebidir. Herşeyden az yeyiniz, hiç bir şeyi hep yemeyiniz.

Asidoz, alkaloz sebebi olabilecek, kan gazlarını ve kan biyokimyasını değiştirebilecek bütün metabolik hastalıklarda (şeker, gut, nefropatiler dahil) Tip 4 ağız kokusu bulunur.

Sürekli olarak ayni besin maddesini her gün yiyenlerde Tip 3 ağız kokusu bulunabilir. Böyle hastalar ancak anamnez ile belirlenebilir

Hamilelerde Tip 4 ağız kokusu bulunur.

Sürekli ilaç kullananlarda Tip 4 ağız kokusu bulunabilir. Kas geliştiriciler, amino asit hapları, kıkırdak, eklem kuvvetlendiriciler, doğum kontrol hapı, tansiyon düşürücüler vesaire…

Oruçlu olan bireylerde Tip 4 ağız kokusu bulunur. Hem sindirim kanalındaki peristaltizmin durmasına bağlı artan bakteri faaliyetleri ve hem de enerji depolarının açılarak karbonhidrat yılkımının başlaması ile ortaya çıkan nefeste aseton Tip 4 ağız kokusunu başlatır.

Akciğer infeksiyonlarında Tip 4 ağız kokusu bulunur. Tüberküloz, bronşit, zatüree, pnömoni, bronkopnömoni, obstrüktif akciğer hastalıkları, akciğer parankim doku hastalıkları ve allerjik kökenli akciğer hastalıkları Tip 4 ağız kokusu sebebidir.

KAYNAK: AYDIN M. TEŞHISTEN TEDAVIYE AĞIZ KOKUSU. NOBEL TIP KITAPEVI, 2008 İSTANBUL

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir