Sınav Stresi ve Sınava Çalışma

Sınav döneminin gelmesi ile öğrenciler ikinci dönemin ilk yazılılarına girmeye başladılar. Geçen dönemdeki aldıkları notları çok düşünmeyerek yeni bir dönemde daha iyi notlar almaya çalışan öğrenciler stres ile yeniden tanıştı. Özellikle SBS’ye hazırlanan öğrenciler sınav stresini daha çok üzerlerinde hissediyorlar.

Sınav stresinin azalması genellikle kendinize güvenle olur ve bunun içinde iyi bir çalışma planına ihtiyacımız vardır. Sizlere şimdi anlatacağım yöntem ile SBS gibi sınavlara hazırlanırken daha etkili bir çalışma yöntemi izleyebilirsiniz.

Bu arada unutmadan söylemek gerekirse artık bu yöntemi kullanmak için geç kaldınız ancak bir sonraki sene bunu uygulayabilirsiniz. Tabi bu uygulama sınava hazırlık için değil derslerinizde de başarıyı artırmak için uygulanabilir.

Bu uygulamanın mantığı şudur; bir kitap düşünün bu kitabı 8 aya yayarak okumak isteseniz ne kadar anlarsınız? Çok az dediğinizi duyar gibiyim. O zaman neden bunu okullarda uyguluyorsunuz? Sözel dersleri bütünden parçaya, sayısal dersleri ise parçadan bütüne doğru çalışmalısınız.

Bu uyuglamada sözel derslerde yaklaşık 5-6 günde bir dersi tamamen bitirebilirsiniz. Bunu yapmak için gerekli olan tek şey kitabı elinize alıp bir roman okur gibi içeriğini okumanız gerekiyor. Daha sonra bu dersin bütün konularını kapsayan denemelerden 30 tane alıyoruz ve çözmeye başlıyoruz. Tabi burada denemelerde çözerken bazı yanlışlarımız çıkacaktır o zaman bu yanlış çözdüğümüz sorunun konusunu çok rahatlıkla bulabiliriz sanırım. Kitabın tümüne hakim olduğumuza göre konunun nerede olduğunu bilir ve o konuya tekrar çalışabiliriz. Bu şekilde denemeler bittiğinde bizim de dersimiz bitmiş olacaktır. Bu şekilde bütün sözel dersleri yaklaşık olarak 3 ay içinde bitirmiş oluyorsunuz.

.

.

Gelelim sayısal derslere. Sayısal derslerde de parçadan bütüne gitme yöntemi ile çalışacağız. Örneğin bir konu ile ilgili bulabildiğimiz bütün testleri topluyoruz. Konuyu çalıştıktan sonra olabildiğince soru çözmek için sürekli soru çözüyoruz ve bu bize bütün soru tiplerini öğrenmemize yardımcı olacak. Bu böyle devam ettiği sürece artık bir zaman sonra soruya bakıp çözümü yazacağımızı anlayacağız. Böylece konu konu bütün konuları bitirmiş olacağız.

Şimdi asıl mesele bunun zaman uyarlaması nasıl olacak. Bir günde çalışmamız gereken 5 saat olmalı. Eğer iyi bir şekilde başarı elde etmek istiyorsak. Bu 5 saatin 2 saatini sözel derslere ve kalan 3 saatini de sayısal derslere ayırıyoruz. Böylece bütün dersleri aynı anda götürebiliriz. Toplam 3 ay sonra çoğu konunuz bitmiş ve sınava doğru emin adımlarla gidiyor olacaksınız.

Bu uyuglama başlarda da bahsettiğim gibi sene başında yapılır. Dönem ortasında asla uygulanmaması gerekir yoksa çok kötü sonuçlar alırsınız. Bu konuda koçluk yaptığım öğrenciler oldukça başarılı oldular. Birinci dönem konularını bitirip ikinci dönem sürekli soru üzerine yoğunlaştılar. Eğer siz de bu konuda yardım almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir