Ortaöğretim Alan Seçimi, Sayısal Bölüm Seçimi, Eşit ağırlık Bölüm Seçimi , Sözel Bölüm Seçimi

İlk önce  Sayısal Bölüm nedir , Eşit ağırlık Bölümü nedir, Sözel Bölümü nedir tanıtıyım.

Sayısal Bölümü: Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinin yoğun olduğu bölümdür. Tabi ki yanında matematik ve geometri dersleri de en az Eşit ağırlık Bölümü kadar yoğundur. Edebiyat ve Dil ve Anlatım dersleri diğer bölümlere göre daha hafiftir. 10.sınıfta coğrafya dersi görülüp  11. Sınıfta coğrafya dersi olmamaktadır. 11.sınıftan sonra tarih dersi olmamaktadır.

Eşit Ağırlık Bölümü: Matematik ve Edebiyat derslerinin yoğun olduğu bölümdür. Bu derslerin yanında Geometri ve Dil ve Anlatım dersleri de yeterince verilmektedir. Fizik, Kimya, Biyoloji dersleri verilmemektedir. Sadece son sınıfta öğrencilerin YGS’de başarılı olmaları için seçmeli olarak temel  seviyede Fizik, Kimya, Biyoloji dersleri koyulmaktadır.

Sözel Bölümü: Tamamen sözel dersler üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Edebiyat, Dil ve Anlatım,Tarih, Coğrafya dersleri yoğun bir şekilde verilmektedir. Temel matematikte diğer bölümlere göre çok hafif verilmektedir. Fen Bölümü dersleri verilmemektedir. Sadece son sınıfta öğrencilerin YGS’de başarılı olmaları için seçmeli olarak temel  seviye de Fizik, Kimya, Biyoloji dersleri koyulmaktadır.

Sayısal Bölümü okumak gerçekten zordur. Diğer bölümlere göre  çok daha yoğun bir ders programı vardır. Sayısal Bölümü seçicek arkadaşlarımız iyi karar vermeli sayısal dersleri çok sevmeli ve başarabileceğine inanmalı. Sonra bu bölümü bitirdikten sonra olucak meslekleri göz önüne almalıdır acaba yapabilir miyim diye? Sayısal Bölüm diğer bölümlere göre avantajına gelirsek çok fazla bölüm var yarıştığınız rakipleriniz diğer bölümlere göre daha az.

Eşit Ağırlık Bölümü’ne karar verirken matematik-geometri derslerini  sevmeniz başarabileceğinizi düşünmeniz gerekir. Tabi ki bu bölümü bitirdikten sonra hangi meslekler olabileceğinize dikkat etmelisiniz. Sayısal Bölümü öğrencilerine göre dezavantajınız daha az bölüm olması ve daha çok rakip ile yarışmanız.

Sözel Bölümü ise diğer bölümlere göre biraz daha kolaydır. Bu bölümü seçerken kitap okumayı çok sevmeniz gerekir. Ve bu bölümde rekabet üst düzeydir. Öğrenci sayısı çok fazladır. Dezavantajlarıdnan biride bölüm azlığıdır.

Yazımın sonuna geldim artık.Bütün bölümlerin + ve – lerini yazdım artık size kalmış. Umarım siz kendiniz için en doğru seçimi yaparsınız….

“Ortaöğretim Alan Seçimi, Sayısal Bölüm Seçimi, Eşit ağırlık Bölüm Seçimi , Sözel Bölüm Seçimi” için 13 yanıt

  1. herkes kendi sevdıgı bolumu kendısı secer ben sozelı secıyorum ya siz cevap yazın

  2. ArkadaşLar ben bu yıL anadoLu imam hatip Lisesine yeni başLadım ve 10. sınıfta böLüm seçicem sizce hangi böLümü seçmeLiyim ?
    – Yardımcı OLursanız ÇoooK Memnun Olurum.
    – Şimdiden teşkkürLer arkadaşLar. 😉

    1. Sen hangi bölümü istiyorsan onu seçmelisin. Bu şekilde yardımcı olamam. Hangi derslere yatkınlığın var 9, sınıf karnen kaç? tombaladan çıkmış gibi sana şu bölümü seç diyemem.

  3. Bu yılki alan seçme hakkında bilgi verebilir misiniz ?

  4. MERHABA BEN BU YIL MESLEK LİSESİNDE MEZUN OLDUM AM ALANIM SAYISAL AMA FİZİK KİMYA BİYOLOJİYİ YALNIZCA LİSE1 DE GÖRDÜK EŞİT AĞIRLIĞA GECMEYİ DÜŞÜNÜYORUM BU KONUDA BİLGİSİ OLAN VARSA LÜTFEN CEVAP YAZSIN İYİ PAZARLAR

    1. Malesef mezun olduktan sonra alan değiştiremezsin. Eşit ağırlıktan sınava girersin ve sadece kat sayı farkından 15-20 puan kaybedersin maksimum. Yapacağın tek şey bu.

  5. slm ben and.ihl öğrencisiyim ve ilahiyata gitmek istiyorum. ilk sınavdan tercih ediliyo sanırım bunun için eşit ağırlık olmam mı daha avantajlı

  6. selam benim alan seçimi ile ilgili 3 tane sorum olacaktı cevaplarsanız sevinirim
    Birincisi:Ben alan seçimini kaçırdım ne olacak bir bölüme yerleşebilir miyim?
    İkincisi:sözel hangi bölüm oluyor daha doğrusu hangi dersler veriliyor mesela:ben türkçe-matematik bölümüne girdiğim zaman sözel mi oluyor sayısal mı
    Üçünçüsü:Sosyal Bilimler Türk Dili Ve edebiyatı Tarih Coğrafya bölümünü seçtiğim zaman veya yerleştirdikleri zaman sözel mi oluyor sayısal mı onu öğrenmek istiyorum
    Sorularım bu kadar
    Saygılar

    1. Alan seçimini kaçırdıysan mutlaka okul seni yüksek derslerini baz alarak bir bölüme yerleştirmiştir. Okul başladığında bölümünü beğenmezsen ilk 2 hafta içinde değiştirebilirsin. Sözel bölüm dediğin Edebiyat dil ve anlatım coğrafya tarih ana derslerinden mevcut. Türkçe-Matematik bölümü Eşit ağırlık oluyor.

Yorumlar kapatıldı.