Noel Baba Kim?

Bir kaç ziyaretçimizin ısrarla sormaları bu yazının oluşumuna neden oldu. Özellikle her yeni yılda Noel Baba ile ilgili çıkan konuşmalar ise bilgisizliğimizi tekrar gün yüzüne çıkartıyor. Zaten bu kadar çok tartışılmasının nedeni de kendisine ait bilgilerin kesin olmaması.

Noel Baba olarak bilinen kişi aslında Aziz Nicholas. Hatta bununla ilgili en önemli ve kesin bilgi ise Antalya’nın Demre ilçesinde doğmuş olması. Aziz Nicholas eski zamanlarda çok zengin olan fakat zenginliği ile övünmeyen bir adam. Ayrıca zenginliğini fakirler için harcayan bir adam. Fakir olan kişilere sürekli yardımcı olmaya çalışan ve bunu gizli bir şekilde yapmaya çalışan bir adam.

Noel Baba olmasının nedeni  ise bir gün başlık parası için kızını satmak isteyen birisinin evine girmeye çalışması olayı ile gelişiyor. Aslında kapı ve penceresi olmadığı için evin içine giremeyen Aziz Nicholas bacayı kullanıyor ve başlık parası kadar parayı bırakıp çıkıyor. İlerleyen zamanlarda hayata veda ediyor.

Noel Baba’nın kırmızılar giymesi hatta beyaz sakallı bir dede olması ise bir Coco Cola reklamı ile başlıyor. Geçmiş zamanda firma tarafından yapılan bir reklamda oynatılan Noel Baba karakteri zihinlerimize oturuveriyor.

Bunun yanında yeni yıl kutlamasının da “Şükran günü” ile de alakası yok. Yani Hristiyan bayramı falan değil. Miladi takvimin başlangıcı olan Hz. İsa’nın doğum gününü kutluyorlar sadece. Şükran günü ise 24 Aralık tarihinde kutlanıyor. Sonuç olarak siz ne için kutluyorsanız onun için kutluyorsunuzdur. Sonuçta Hz. İsa’da bir peygamber ve kutsal kitaplar indirilmiş onun adına, bizde müslümanlar olarak Kutlu Doğum Haftasında peygamberimiz Hz. Muhammed’in doğum gününü kutluyoruz. Dolayısıyla doğum günü kutlamak günah ve ecnebi icadı değildir.

Fakat yine de dini duygularımız adına yeni bir yılın iyi günlerle gelmesini Allah’tan dilemek en güzeli.

Sonuç olarak biraz olsun araştırma yapmak bizi bilgiye ulaştırmaktadır. Kulaktan dolma ve kaynağı kesin olmayan bilgilerle konuşmak sadece cahilliğimizi ön plana çıkaracaktır.

Kaynaklar: Kutsal kitap araştırma merkezi, mahalle camisi imamı, İncil, Kuran-ı Kerim ve değişik ansiklopediler…

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir