Bisiklet dostu dünyanın 15 kenti

Rahatlıkla bisikletle ile seyahat edebileceğiniz dünyanın 15 şehrinde ,bisikletinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz.Şimdi bu şehirleri tanıyalım.

Amsterdam, Hollanda:Avrupa!nın bisiklet başkenti olarak bilinen Amsterdam listemizin ilk sırasında yer alıyor.Bu şehir tam bir bisiklet dostu bir yerdir.Bisiklete ciddi bir devlet teşviki olan Amsterdam’da güvenli ve geniş kapsamlı bisiklet yolları mevcuttur.Tam bir bisiklet kültürü oluşmuş olan şehirde, kent trafiğin % 40’ı iki tekerlekli araçlardan ibarettir.

Barselona, ​​İspanya:Barselona’nın Bicing programı adı verilen kartlı bisiklet kullanma sistemi kurulmuştur.Belirli noktalara kurulan bisiklet istasyonundan kartınızı okutarak bisikleti alarak kullanabileciğiniz bir bisiklet kiralama sistemidir.Bu sistem Katalan başkentine 2007 yılında hizmete girmiştir.Her yıl Barselona’da Bike Week denilen bisiklet haftası Mayıs-Haziran aylarında bisiklet etkinlikleri  düzenlenmektedir.

Berlin, Almanya:Berlin’de insanlar bisikletsiz yaşayamazlar.Her gün 400 000 kişi işe bisiklet ile gitmektedir.Berlin’e milyorlarca Avro ile bisiklet yolları yapımı ve düzenlenmesi çalışması yapılmıştır.Berlin yol haritalarını gösteren http://www.vmz-info.de adresinde bisiklet güzergahları bile mevcuttur.

Kopenhag, Danimarka:Danimarka’nın başkenti olan Kopenhag’da çalışanların üçte biri iş yerlerine bisiklet ile gitmektedir.Bisiklet için en güvenli ülkelerden biri olan bu Danimarka,dünyada bisiklet kazası en düşük olan ülkedir.Kopenhag’a birkaç kilometre uzaklıkta olan Christiania denilen küçük özgür bölgede araç trafiği yasaktır.Burası alternatif bisiklet deneyimi yaşayabileceğiniz değişik bir yerdir.

:bisiklet seyahati

Paris, Fransa:Paris’te Velib adı verilen dünyanın en büyük kamu bisiklet kiralama sistemi vardı.20 000 bisikletin bulunduğu bu sistemde,1450 bisiklet istasyonu bulunmaktadır.Aboneler 30 dakikalık kullanımlarda ücret ödememektirler.

Boulder, Colorado,ABD:Bisiklet seyahatini teşvik için %15’lik bütçe ayrılmaktadır.Bu şehirde her anayolda bir bisiklet geçişi için bisiklet yolu vardır.Değişik renklerle bisiklet yol hariları bile vardır.Çoçukların okula bisiklet ile gitmesini sağlayan bir pilot uygulama bile başlatmışlardır.

Chicago, Illinois,ABD:Chicago’da 22 yılBelediye Başkanlığıyapmış olan  Richard Daley Şikago’yu  Amerika Birleşik Devletleri’nde en bisiklet dostu bir şehir yapmıştır.Bisiklet kullananların güvenliği için bir çok kanun konulmuştur.Bu şehirde http://www.cityofchicago.org/city/en/depts/cdot/provdrs/bike/svcs/bicycling_information.html linkiyle bisiklet etkinlikleri ve rehberlik hizmeti yapılmaktadır.

Davis, California,ABD:Kaliforniya’nın Davis kentinde 65 000 civarında bisiklet bulunmaktadır.Dünyanın bisiklet dostu olan en önemli şehirlerinden biriyiz sloganlarıdır.

Ottawa, Ontario,Kanada:Kanada’nın başkenti olan Ottowa’da http://ottawastart.com/bike.php adlı bisiklet rehberi site uzantısı vardır.Özel bisiklet yollarının yoğun olduğu şehirde  Mart Aralık aylarında bisiklet trafiği daha yoğundur.170 kilometrelik bisiklet yolları vardır.

Portland, Oregonş,ABD:Amerikalıların bisikletin başkenti olarak gördükleri PortlandDa bisiklet altyapısı mükemmeldir.260 millik bisiklet yolları vardır.

San Francisco, California,ABD:San fransisko’da her ayın son Cuma günü Critical Mass denilen dünyanın dört bir yanından gelen bisikletçilerle   kitlesel bisiklet  sürme etkinliği yapılmaktadır.San fransisko’da geçen 10 yıl içinde bisiklet sayısı ikiye katlanmış ve  bisiklet kazalarında büyük bir düşüş olmuştur
Bisiklet dostu toplum oluşturmak için http://www.bikeleague.org/ adlı site ile insanlar bilinçlendirilmektedir.

Pekin, Çin:Bir zamanların’Bisiklet Krallığı”denilen Çin’de eski popülaritesini yitirse de eski bir bisiklet dostudur.Yaşamsal olarak pek cazip olmasa hava kirliliği hat safhada olan Pekin’de yönetim metro ve otobüs duraklarına bisiklet kiralama istasyonu kurmaktadır.Eski dostluğu yeniden kazanma adına Çin yönetimi bisiklet kullanma oranını yükseltmek için yoğun bir program uygulamaktadır.Bisiklet yollarını çoğalmakta,genişletmekte ve basında teşvik yayınları yayınlamaktadır.

Cape Town, Güney Afrika:Afrika şehirlerinden Cape Town,bisiklet dostu şehir olmak için elinden geldiği kadar yoğun çaba sarfetmektedir.Merkezi bisiklet yollarda şeritleri,özel bisiklet park alanları ve bisiklet teşvik programları uygulamalarına başlamışlardır.

Bogota, Kolombiya:Latin  Amerika ülkelerinden olan Kolombiya’nın başkenti Bogota’da bisiklet ulaşımı çok yaygındır.Bogota’da güvenli,ayrılmış bisiklet yolları ve Pazar Ciclovía denilen ana caddelerde arabalara kapalı bisiklet bölgeri vardır.Kolombiyalı bisikletçiler burada huzurlu ve mutlu bir bisiklet kullanma olanağına sahiptir.

Perth, Avustralya:Avustralya’nın en büyük dördüncü şehri olan Perth bisiklet dostu bir   şehirdir.700 kilometrelik bisiklet yolu bulunur.Perth bisiklet haritalarının bulunduğu http://www.transport.wa.gov.au/cycling/14679.asp sitesi bile vardır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir