Su Canavarı Yapalım

Su canavarı diye tabir edilen su pireleri gibi canlılar bildiğiniz üzere suyun üzerinde çok rahat bir şekilde yürüyebilir. Bunu düşünerek bizde kendimize bir su piresi yapalım ve akvaryumumuzun içine koyalım istedik.

Yanda gördüğünüz birinci resim bir çift su piresine ait. Gördüğünüz üzere su üzerinde çok rahat bir şekilde durabilmektedir.

İşte bizim yapacağımız su canavarı da ikinci resimdeki gibi olacak. Yaptığımızda su üzerinde gezinip sorunsuz bir şekilde durabilecek. Peki su üzerinde nasıl duruyor derseniz bunu da su yüzeyi gerilimi olarak adlandırabiliriz.

Yüzey gerilimi, fizikokimyada bir sıvının yüzey katmanının esnek bir tabakaya benzer özellikler göstermesinden kaynaklanan etkiye verilen addır. Bu etki böceklerin su üzerinde yürümesine olanak verir. Bir gazla bir sıvının ya da birbirleriyle karışmayan iki sıvının temas yüzeyleri gerilmiş esnek bir zara benzer. Bu gerilim likidin serbest yüzüne ait ise buna yüzey gerilimi; iki sıvının sınır yüzeyine ait ise arayüzey gerilimi (yüzeylerarası gerilim) adını alır. (Kaynak: Wikipedi)

Gelelim yapımına ihtiyacımız olan malzemeler bir karton torbanın bir kaç parçası ve hafif bir göz modeli. Resimde de gördüğünüz üzere kartonun sıra sıra parçalardan oluşması önemli, sert ve hafif bir yapıya sahip olması da önemli.

İlk yapmamız gereken böceğimizin gövdesini oluşturmak. Yandaki resimde de gördüğünüz üzere böceğin ayakları ilk yapmamız gereken yer olacak. Bunun için karton parçalarını V şeklinde büküp ikisini birbirine geçireceğiz.

Oluşturduğumuz ayaklar bu şekilde birbirine kenetlenmiş olacak. İki V şeklindeki kartonu birleştirerek bunu yapabilirsiniz. Dilerseniz yapıştırıcı kullanabilirsiniz fakat tavsiye etmiyoruz.

Bu parçaları bükerek ayakları oluşturacağımız için önemli bir kısım bunlar. Suyun yüzerinde durmalarını sağlayacak bunun için dikkatli bir şekilde birbirlerine sabitlenmelerini sağlıyoruz.

Şimdi de böcek ayağına benzer bir yapı haline getirmemiz gerek. Dengeli durması ve yükün tek ayak üzerinde toplanmaması için düz bir zemin üzerinde ayakları oluşturun.

Şimdi ise böceğin kafasının ve kuyruğunun olduğu kısmı yapacağız. Ayakların bağlantı noktasına bir kartonu yerleştirip sabitliyoruz. İsterseniz yapıştırıcı ile isterseniz bağlantı noktasının arasından geçirerek olabilir.

Kuyruğuna ve boynuna istediğiniz şekli verebilirsiniz. Önemli olan boynunun yukarıya kuyruğunun ise aşağıya bakması.

Şimdi sırada göz modelini ekleme işine geleceğiz. Göz modelini eklediğimiz yer boynu olmalı. İlginç bir göz modeli ekleyebilirsiniz. Hayal gücünüze kalmış.

İsterseniz üzerinde ufak tefek estetik oynamalar yapabilirsiniz. Mesela bir gaga veya bir ağız, bir kanat ekleyebilirsiniz.

En son olarak da su üzerine koyduğunuzda suda batmadığını ve üzerinde durduğunu göreceksiniz. Eğer su yüzeyinde durmuyorsa ya çok ağırdır ya da yüzey gerilimini delen bir olasılık vardır. Tekrar kontrol edin.

Sohbete katılın

1 yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. şirin bi su canavarı olmuş (: uğraşmaya değer… ortaöğretimdeki öğrenciler için feyz alınası bir yazı olmuş. teşekkürler…