Domates Meyve midir?

Tüketim şekline göre mi ayırmalıyız?
Genellikle meyveler çiğ olarak (tabii yıkandıktan sonra), sebzeler ise pişirildikten sonra yenilir. Bu da bazı yiyeceklerin meyve mi, yoksa sebze mi olduklarına dair karışıklıklara yol açar. Örneğin domates salatada çiğ olarak yenilebilir, bunun yanında tencere yemeği olarak dolması da yapılır. Bu durumda domates meyve midir, yoksa sebze mi? Genel kanının ikincisi olmasına rağmen aslında domates bir meyvedir.

Tadı tatlı olan yiyecekler mi meyvedir?
Çarşı, pazar anlayışına göre, tabiatta bulunduğu şekilde yenilen ve tadı tatlı olan yiyecekler meyvedir. Çarşıda, pazarda, marketlerde elma, çilek, üzüm ve muz meyve olarak kabul edilirlerken, taze fasulye, domates, kabak ve patates, sebze reyonlarında bulunur.

Botanikçiler meyve ve sebzeyi neye göre ayırıyorlar?
Ancak bilim insanları, yani botanistler, sebze-meyve ayırımını böyle yapmıyorlar. Onlara göre meyve, içinde etli veya kuru, çoğunluğunu çekirdek diye adlandırdığımız, kendi tohumu veya tohumları bulunan yiyecektir.
Bu tanıma göre;
—kayısı,
—şeftali,
—üzüm,
—taze fasulye,
—domates,
—salatalık (hıyar) ve benzeri
gıda maddeleri teknik olarak meyvedir.

Yani kısaca çekirdeği olan tüm yiyecekler meyvedir
Geriye kalanlar, yani
—patates,
—havuç,
—şalgam,
—soğan,
—sarımsak
gibi bitki kökleri,
—lahana,
—marul
gibi bitki yaprakları,
hatta aslında bir çiçek olan
-karnabahar
bile birer sebzedir.

Bu arada belirtmekte fayda var; biz bitkilerin değişik kısımlarını yeriz. Örneğin, maydanoz yetiştiği bitkinin yaprak kısmı iken, karabiber ağacın meyvesi, tarçın kabuğu, susam ise bitkisinin tohumudur.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir