2012 Gök Olayları

2012 yılına ait oluşacak gök olayları TUBİTAK tarafında bir yıllık haline getirildi. TUBİTAK Ocak 2012 sayısında Bilim ve Teknik Dergisi ile dağıtacağı bu ekin dijital kopyasını da takipçileri ile paylaştı: 2012 Gök Olayları Yıllığı‘na  bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

6 Haziran 2012 Venüs Geçişi

Bundan önce 8 Haziran 2004 tarihinde izlediğimiz Venüs geçişi bu sefer 6 Haziran 2012’de gerçekleşecek. Bundan sonraki ilk Venüs geçişi içinse yaklaşık bir yüzyıl beklemek gerekecek. Bu nedenle Venüs geçişinin yüzyılın en önemli gök olaylarından biri olduğu söylenebilir. Geçiş Türkiye saati ile 01:10’da başlayacağından geçişin büyük kısmında Güneş ve Venüs ufkun altında kalacak. Venüs geçisi gözlemine başlayabilmek için Güneş’in doğuşunu beklemek gerekecek. Venüs Geçişi 07:50’de sona erecek. Dikkat! Gerekli önlemleri almadan Güneş’e kesinlikle bakmayın. Güvenli Güneş gözlemleri teknikleri ile ilgili ayrıntılı bilgiyi şu adreste bulabilirsiniz: http://www.tug.tubitak.gov.tr/
tutulma/turkish/guvenli_gunes_gozlemi/guvenli_
gunes_gozlemi.html
28 Kasım 2012 Parçalı Ay Tutulması Türkiye saati ile 14:15 – 18:51 saatleri arasında gerçekleşecek bu parçalı tutulmanın tamamı Asya ve uzakdoğu ülkelerinden gözlenebilecek, fakat ülkemizde Ay doğduğunda tutulma önceden başlamış olacak. Ay’ın gökyüzünde Dünya’nın yarıgölgesinden geçmesi dolayısıyla yüzeyi tam Ay tutulmasındaki gibi kızarmayacak.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir