Güneş Pili Yapalım

Güneş pillerinin çalışma mantığını biliyorsunuz. Son zamanların yeşil enerjisi günej ile ilgili çalışmalar oldukça çoğaldı. Biz de şimdi evimizde oldukça basit bir güneş pili elde edeceğiz. Güneşten gelen fotonlardaki yüklü enerjisi alıp elektrik enerjisine çevirmek istiyoruz.

.

.

.

Bu deneyi yapmak için bir fen laboratuarında çalışmanızı öneriyoruz. Özellikle bir Fen ve Teknoloji öğretmeni danışmanlığında yaparsanız sizin için daha iyi olacaktır.

İlk yapmamız gereken bir bakır metal levhayı alıp bir ocak üzerinde ısıtmaya bırakmak. Biliyorsunuz ki altından sonra elektriği en iyi ileten madde bakırdır.

.

.

.

.

.

Zamanla bakır levhanın renginin değiştiğini göreceksiniz. Özellikle belirli bir süreden sonra portakal rengine dönüştüğünü hatta daha sonra da çok koyu bir renk aldığını gözlemleyeceksiniz.

Aynen üstte gördüğünüz şekilde koyu bir renk alacaktır.

Artık yavaş yavaş renk siyaha doğru yaklaşacak ve kömür rengine dönmeye başlayacaktır. Biz ısıtmaya devam ediyoruz.

Resimde gördüğünüz simsiyah renge gelene kadar ısıtmaya devam etmeniz gerekiyor.

Ocağın altını kapatın ve bakır levhayı soğumaya bırakın. Böylece soğudukça üzerindeki kabukta kalkacak ve dökülecektir.

.

.

.

.

.

Bakır levhanızın alt kısmından bir görüntü size. İşte bu şekilde olması gerekiyor. Bu son aşamaydı bundan sonrası artık enerji üretme kısmı.

.

.

.

.

.

Bakır metal levhalarınızı iki adet tuzlu bir suya yerleştiriyorsunuz. Daha sonra şekildeki gibi levhalar bir birine değmeyecek şekilde yerleştirin. Bu arada önemli olan nokta levhalardan birisi yeni kesilmiş olmalı. Güneşe maruz bıraktığınızda elektrik üretildiğini görebilirsiniz.

.

.

.

.

.

.

Eğer gölgeye gelirse eletrik enerjisi oldukça düşüyor. Fakat bunu depolama işine gelirseniz kullanılabilir olduğunu göreceksiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir