Tavla Nasıl Bulundu?

Hint İmparatoru, Pers İmparatoruna satranç oyununu gönderir ve oyunu öğrendikten sonra bir oyun oynamak istediğini söyler. Bunun karşılığı Pers İmaparatoru, Hint İmparatoruna bir oyun göndermek ister ve hemen vezirini çağırır. Gayet zeki olan vezirine bir oyun oluşturmasını ister ve tavla oyununun ortaya çıkmasına neden olan emiri vermiş olur. Vezir ise dar bir zamanda ortaya çıkarması …

Çok Geç Diye Bir Zaman Yoktur

İşte size güzel bir anektod. Anlatan Robert Hawkins. Okulun ilk  günü, ilk derste profesörümüz, önce kendini tanıttı, sonra; “Bu yıl,  yepyeni bir öğrencimiz var. Çok ilginç biri, bakalım bulabilecek misiniz”  dedi.. Ayağa kalkıp etrafa bakmaya başlamıştım ki, yumuşak bir el omuzuma  dokundu.. Döndüm… Yüzü iyice kırışmış bir yaşlı hanımefendi, bana  gülümseyerek bakıyordu.. “Ben Rose” dedi.. …

Kızmızı Işık

Bugün kırmızı ışıkta beklerken bir proje aklıma geldi. Fen ve Teknoloji öğretmenleri ile paylaşmak istedim.  Projeler ihtiyaçlardan doğarmış derler ya benim ihtiyacımdan dolayı hemen aklıma geldi. Proje aslında basit. Normalde biliyorsunuz ki dört yollarda sırası ile araçlara yol verilir. Mesela önce birinci yola sonra ikinci yola sonra üçüncü yola ve sonra dördüncü yola. Ben bugün …

Bir Gün Neden 24 Saat

Sırf öğrenciler hesaplama yaparken zorlansın diye 24 saat yapmışlar dediğinizi duyar gibiyim. Fakat değil. Eskiden Mısırlılar güneş saatinin icatı ile bir günün belirli zaman aralıklarında olduğunu fark etmişler. Güneş doğudan doğup batıdan batarken güneş saatinde de soldan sağa doğru gölge yer değiştiriyormuş. Mısırlılar bunu belirli aralıklara bölebileceklerine  düşünmüşler. O zamanlar en çok kullanılan 12 sayısını …

Bilgiler Beynimize Nasıl Kaydediliyor?

Bugün öğrencilerimle bir konu üzerinde konuşurken bu soru hakkında konuşmaya başladık. İşte detaylı bilgiler burada. Bilgiler beynimize nasıl kaydediliyor, zeka nedir, beynimiz nasıl çalışır gibi soruların cevapları burada. 1.BİLGİ SİNİR HÜCRELERİNE NASIL KODLANIR? Beyin hücreleri dış kısımlarında kısa elektrik atımları üretirler. Bu elektrik atımları hücrelerin akson adı verilen uzantılarında yol alır ve beynin herhangi bir …

Kitap Okumayı Sevdirmek

Kitap okumayı bir insana sevdirmek için ona kitabı ve okumayı çok erken yaşlarda öğretmenliyiz. Mesela daha çocukken onu kucağımıza alıp, ona kitaplar okumalıyız. Basit, eğlenceli ve bol tekrarlı. Belki de aynı kitabı 3-4 kez okumalıyız. Yaşı biraz ilerlediğinde ise ona örnek olmalı ve kişinin önünde kitap okumalıyız. Çünkü kitap okumak bulaşıcı hastalıklar arasında yer alır. …