Canlı Sayı Pi (π)

Hani ilkokul yıllarında öğretmenimiz resim çizin dediğinde hemen dağları çizer ve dağların arkasına bir sarı yuvarlak çizeriz ya. İşte o yuvarlağın hikayesini anlatacağız bugün sizlere. Aslında tekerleğin icadıyla birlikte girdi bu sayı içimize fakat ilk kullanan Arşimet oldu. Belki o zamanlar çok ilgimizi çekmese de oldukça önemli bir sayı olduğunu şimdilerde anlıyoruz. Bir çember düşünün, …

Bir Saat Neden 60 Dakika

Uzun yıllar sonra, bu 60’ların 360’ların ta Sümer-Babil zamanından kalma tarihi sayılar olduğunu anladım. Matemanya’yı düzenli izleyenler bileceklerdir, Sümer ve onları takip eden Babil sayı sistemi 60 tabanlıdır. Bir saatin 60 dakika olması, muhtemelen buradan gelir de, 60 tabanı acaba nereden gelir? Biliyorsunuz, 10 tabanı, iki elin parmaklarının sayısı ile ilişkilidir diye varsayılır. Kimin nerede …

Matematikçilere Pi (π) Sayısı Posteri

Pi sayısı (π), bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen matematik sabiti. İsmini, Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π den alır. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir. Matematik ile ilgilenen ve matematiği seven kişilerin tutkusudur pi sayısı. İşte bu tutkulu kişilerin odalarında veya duvarlarında bir süs olması ve …

Yuvarlak Olmasaydı Her Şey Kare Olsaydı

Gördüğünüz her şey kare olsaydı nasıl olurdu? İşte size güzel sonuçlar. Biraz merak fena değildir fakat fazla merak ederseniz iş değişir. İşte biz de biraz merak ettik ve her şey kare olsaydı nasıl olurdu dedik ve çok ilginç sonuçlarla karşılaştık. İyiki çember var iyi ki sonsuzgen keşfedilmiş. İşte sonuçlar: . . . . .