Nasıl Duyarız?

Dış, orta ve iç olmak üzere üç kısma ayrılan insan kulağı, oldukça kompleks bir yapıya sahiptir. Kulağın çevreden gelen ses dalgalarını hızlı bir şekilde beynin algılayabileceği sinyallere dönüştürmesi ile çevresinin farkına varan insan, tüm bu karmaşık işlemlerin farkında dahi olmadan günlük yaşamını sürdürür. “Corti” olarak adlandırılan bir işitme organın bulunduğu iç kulak, dış dünyadaki ses …

Dünya’nın En Eski Müzik Aleti

Almanya’nın güneyinde modern insanların yerleşimine dair kalıntıların bulunduğu yerde kuş kemiklerinden ve mamut dişlerinden yapılan flütler bulundu. Bilim adamları karbon tarih saptama yöntemi ile flütlerin 42,000 ve 43,000 arası döneme ait olduğunu tespit etti. Araştırmanın bulguları İnsan Evrimi dergisinde yayınlandı. Oxford Üniversitesi’nden Prof. Tom Higham’ın yönetimindeki ekip, Geissenkloesterle mağarasında flütlerin bulunduğu katmandaki hayvan kemiklerinin hangi …

Yarasalar Niçin Kan Emer?

Yarasalar tabiatın harikulade yaratıklarından biridir Çoğumuz belki hayatımızda hiç yarasa görmemişizdir. Çünkü yarasalar insanlardan uzaklarda, genellikle mağara kovuklarında yaşar ve geceleri zifiri karanlıkta ortaya çıkarlar. Yarasalar tabiatın harikulade yaratıklarından biridir. İnanılmaz özelliklere ve örnek bir toplumsal dayanışmaya sahiptirler. Yarasaların çoğu kan ile beslenmez Dünyada 900 değişik yarasa cinsi olduğu biliniyor. Kan ile beslenmeleri insanların gözünde …

Niçin Seslerimiz Farklı?

İnsanın konuşmasının aynı olma ihtimali yok denecek kadar azdır İnsan sesi, daha doğrusu insan konuşması oluşurken katkıda bulunan o kadar çok şey vardır ki, bunlar bir araya gelince iki insanın konuşmasının aynı olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Hatta her bireyin konuşması o kadar kendine özgüdür ki, telefonda sesin alttan ve üstten belirli frekansları yok …

Atatürk’ü Böyle Gördünüz mü?

Aslında çok fazla kelimeye ihtiyaç yok onu anlatmak için. “Atatürk” demek yeterli. Giyimi, kuşamı, konuşması, duruşu… Her şeyi bir başka güzel bir başka örnek. Hani şimdi diyoruz ya çevremize örnek olmalıyız diye. İşte o her zaman örnek. Hep resimlerle tanıdık onu, hep resimlerde gördük, hep bir hüzünlü müzik eşliğinde gördük. Onun sevdiğini biz de sevdik, …

Uzay Mekiğinin Uzaydaki Gürültüsü

Artık uzay yolculukları sıradanlaştırılmaya çalışırken insanoğlu yeni keşiflere de kucak açmaya başladı. Uzayda yolculuk için şirketler Ay’a doğru uzak mekikleri fırlatmakta. Tabi bunların ücretleri şuan için normal bir vatandaşın karşılayabileceği miktarlarda değil. Bu kişileri aynı zamanda özel giysilerle uzaya salıp orada dolaşmaları da sağlanıyor. Peki uzayda dolaşırken başka bir uzay mekiği yanınızdan geçse nasıl bir …

Bardakların Sihri

Bardaklardan ses çıkarmayı herkes biliyordur. Elinizi biraz ıslatıp bardağın üzerinde gezdirdiğinizde içindeki sıvı miktarına bağlı olarak değişik tonlarda ses çıkaracaktır. Peki bu deneyi iki bardakla yaparsanız ve birisinin üzerine kibrit çöpleri koyarsanız ne olur? İlk bakışta kibrit çöpleri diğer bardağa geçer gibi düşünsek de o kadarı olmuyor. Kibritlerin hareket ettiği doğru bir mantık ama. Birisinden ses çıkarmaya …