R: Kitap

Günümüzde kitap okuma konusu bir hayli unutulmuş durumda diyebiliriz. Çünkü herhangi bir bilgiye ulaşmak için internet sitelerini ziyaret ederek ya da arama motorları sayesinde istenilen bilgi hakkında hızlı bir şekil faydalanabiliniyor. Fakat kitap okumak ile istenilen bilgi arasında büyük farklar olabilmekte. Kitap okumak kişilerin kelime dağarcığının geliştiren ve onlara hayata farklı alanlarda da bakmasını sağlayan …

Atatürk’le Okumak

Yandaki resmi hatırladınız mı? Dolmabahçe’de çalışırken. Masasını görmüş olmanız gerekiyor eğer Dolmabahçe Sarayı‘nı gezdiyseniz.  Atatürk’ün okumuş olduğu yaklaşık 200 adet eser internet ortamına aktarıldı. İstanbul Üniversitesi’nin katkıları ile yapılan bu projede ziyaretçiler kütüphane içinde gezerek bu kitaplardan istediklerini okuyabilecekler. Tabi kütüphaneyi gezmek ve Atatürk’ün okuduğu kitapları okumaktan çok Atatürk’ün okurken altını çizdiği yerleri görmek ve …

Gizli Kitaplık Işığı

Bu tasarım sayesinde elinizi kitaplığınıza götürdüğünüzde kitaplığınızın LED lambaları veya okuma lambaları yanacak. Aslında büyük bir kolaylık fakat kitaplığınızda en az bir kitabınızı gözden çıkarmanız gerekiyor. Ayrıca karanlıkta o kitabı nasıl buluruz orası da beni düşündürmüyor değil yani. Yine de güzel bir çalışma ve düşünce olmuş. . . . Kitabın arkasına saklayacağımız anahtar işte bu. …

Yemek Pişirme Sanatı

Nathan Myhrvold ünlü bir yemek kitabı yazarı. Son olarak çalışmalarında o kadar çok ilerlemiş ki ne aşçılık okullarında ne de bir lokantada aşçının yanında öğrenebileceğiniz bilgilerin peşine düşmüş. Mesela siz yemeği tencerenin içine koyduğunuzda yemek sizin için pişiyordur. Peki bu durum yemek için nasıl bir durum? İşte yemek tencerelerini, fırınları, barbeküleri ortadan ikiye keserek bir …

Karadeniz Neden Kara deniz?

Tarih kitapları araştırıldığı zaman özellikle herodot kitabında sahilde eskiden kumun kara olduğu keşfedilmiştir. Bu nedenle ismi Karadeniz olarak tarih kitaplarına geçmiştir. Yapılan araştırmalarda bunun gerçek olduğu ortaya çıkmış ve petrol olduğu ispatlanmak üzeredir. Suya renk veren içindeki bileşenlerdir.Karadeniz içinde diğer denizlere göre daha fazla zehir gaz ve parçacıklar içerir. Basit tabirler bu bileşenler suyun rengini …

Görünmez Kitaplık

Hayır camdan değil. Bildiğiniz görünmez bir kitaplık yaptık. Hatta kitap rafı dememiz daha doğru olur. Peki bu nasıl oluyor? Tamam çok zorlamadan açıklayalım. En alttaki kitabı raf niyetine kullandık ve diğerlerini üstüne koyduk. Enteresan değil mi? Şimdi nasıl yapıldığını aşama aşama anlatalım. Daha önce yayınladığımız ters kitaplık oldukça fazla ilgi görünce biz de bunu yayınlamak …

Öğretmen Gelişimi

Toplumun değişim yeri sınıflar olduğunu biliyoruz. Peki bu değişimin yöneticisi kim? Tabi ki öğretmen. O zaman bir öğretmeni değiştirmek bile toplumda ne kadar etkili bunu anlıyoruz. Bu projemizde ise öğretmen gelişimi için kitaplık oluşturacağız. Yılların deneyimini almış bir öğretmen bile bazen ters davranışlar içinde bulunabiliyor. Her ne kadar her şeyi öğrenciler için yapıyor olsak da …

Görünmez Raf Yapalım

Resimde gördüğünüz kitaplar duvarda nasıl duruyor? Görünmeyen raf icat edilmiş de haberimiz mi yok 🙂 Aslında çok basit. En alttaki en kalın ve en sağlam kitabın içine rafın ayaklarını yerleştirip sabitledikten sonra diğer kitapları üzerine yerleştiriyoruz. Tabi işin püf noktası yine bunu sağlam bir şekilde yapmaktan geçiyor. Özellikle en alttaki kitabın sağlam ve kalın olması …

Sohbet

Öğrencilerin kendini geliştirme ve kendini ifade edebilmeleri adına çok güzel bir proje olarak okullarımızda uygulayabileceğimiz bir proje bu. Tabi bazı sınırlılıkları var. Özellikle kişilere ulaşım bakımından zorluk yaşayabiliriz. Öğrencilerin model aldıkları veya alacakları insan profilini oluşturmada da oldukça etkili bir proje. Gelelim projemize. Sohbet projesi üç bölüme ayrılıyor. 1- Kitapla sohbet, 2- Müzikle sohbet, 3- …

Öğrencilere Her Sınıfta Tek Kitap

Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki eğitim öğretim yılında dağıtılacak kitap modellerinde değişikliğe gitti. Bakanlık, ilköğretimde her ders için ayrı kitap uygulamasını kaldırarak yerine tek kitap uygulamasına geçme kararı aldı. Buna göre, ilköğretimde hazırlanacak tek kitapta, matematik, fen, Türkçe, sosyal bilgiler derslerinin ilk üniteleri olacak. İlköğretim Türkçe, matematik, hayat bilgisi, sosyal bilgiler, fen ve teknoloji ile İngilizce …

Atatürk ve Matematik

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından hazırlanan geometri kitabını herkes biliyordur sanırım. 8. Sınıf Matematik dersi 4. ünitede geçen Atatürk’ün matematik alanında yaptığı çalışmalar ile ilgili olarak bir öğrenci grubunun hazırlamış olduğu sunumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Geçen sene hazırlanan bu sunumdan dolayı kendilerine tekrar teşekkürlerimi sunuyor ve tebrik ediyorum. Atatürk ve Matematik sunusu indir Atatürk …

Ters Kitaplık

Yandaki resmin ters çekildiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İlk akla gelen Mıknatıs mı? sorusuna ise cevabımız Hayır. Nasıl olduğu aslında çok basit fakat duyunca çok şaşırtıcı. İhtiyacımız olan malzemeler, tahta raf, raf için duvar aparatı ve lastik. Lastiklerin ne için kullanılacağını anladınız herhalde 🙂 Tabi ki kitaplar için. Kitaplıkta iyi bir ölçü ile kitapların boylarını ve kalınlıklarını …

Okuma Saati

Okullarda uygulanan kitap okuma saati iyi mi yoksa kötü mü? Geçen günlerde yapılan bir araştırma öğrencilerin evde uzun süreli kitap okumadıklarını sadece okulda kitap okuduklarını böylece kitap okudukları sürenin 20 dakikayı geçmediğini ortaya koymuş. Tabi sadece kitap okuma ile ilgili bu sonuç ortaya çıkmamış.  Uzun süreli kitap okuması istenen öğrencilerin 20 dakikadan sonra odaklanamadıkları ve …

Kitap Okumayı Sevdirmek

Kitap okumayı bir insana sevdirmek için ona kitabı ve okumayı çok erken yaşlarda öğretmenliyiz. Mesela daha çocukken onu kucağımıza alıp, ona kitaplar okumalıyız. Basit, eğlenceli ve bol tekrarlı. Belki de aynı kitabı 3-4 kez okumalıyız. Yaşı biraz ilerlediğinde ise ona örnek olmalı ve kişinin önünde kitap okumalıyız. Çünkü kitap okumak bulaşıcı hastalıklar arasında yer alır. …