Yarasalar Niçin Kan Emer?

Yarasalar tabiatın harikulade yaratıklarından biridir Çoğumuz belki hayatımızda hiç yarasa görmemişizdir. Çünkü yarasalar insanlardan uzaklarda, genellikle mağara kovuklarında yaşar ve geceleri zifiri karanlıkta ortaya çıkarlar. Yarasalar tabiatın harikulade yaratıklarından biridir. İnanılmaz özelliklere ve örnek bir toplumsal dayanışmaya sahiptirler. Yarasaların çoğu kan ile beslenmez Dünyada 900 değişik yarasa cinsi olduğu biliniyor. Kan ile beslenmeleri insanların gözünde …

Kanımız kırmızı iken damarlarımız niçin mavi?

Yaşamımızın sürebilmesi için vücudumuzdaki her bir hücrenin oksijene ihtiyacı vardır. Hücrelerimize oksijeni kanımız taşır. Kanımız oksijeni havadan aldığımız nefesin sonucunda akciğerlerimizden alır ve vücudumuzun her bir noktasına ulaştırır. Bu noktalarda oksijeni hücrelere devreden kanımız, kalp tarafından emilerek tekrar oksijen depolayabilmesi için akciğerlerimize pompalanır ve çevrim böyle devam eder. Kanımızın içinde oksijen moleküllerini tutup, damarlarda taşıyarak, …

Sivrisinek Kanımızı Nasıl Emer?

Sivrisinekler o kadar küçük varlıklar olmalarına rağmen insanlara yaptıkları ile dillere destan. Sivrisineklerin damarı nasıl bulduklarını daha önceki konumuzda anlatmıştık. Sivrisineğin damarı bulduktan sonra yaptığı tek şey kanı çekmektir. Kanı çekerken ağzında bulunan salgı ile kanın hızlı akmasına neden olur ve bu sıvı bizim uzun uzun ve tatlı tatlı kaşınmamıza neden olur. Bir kişi ise …

Sivrisinekler Damarı Nasıl Buluyor?

Isının, bit, tahtakurusu, sivrisinek ve diğer kan emicilere damarları bulma ve en doğru yerden sokma konusunda yol gösterdiği ortaya çıktı. Fransa’daki François Rabelais de Tours Üniversitesi ve Brezilya’daki Oswaldo Cruz Derneği ile Minas Gerais Federal Üniversitesi’nden bilim adamları, kanla beslenen böceklerin nasıl kan damarlarını kolayca bulabildikleri sorusuna yanıt aradı. Tahtakurularını inceleyen araştırmacılar, bu hayvanların hortumunu deriye …